Nemocnica v Poprade prejde kompletnou modernizáciou. Obnovou by mala dosiahnuť európsku úroveň


Foto: Nemocnica v Poprade prejde kompletnou modernizáciou. Obnovou by mala dosiahnuť európsku úroveň Foto: Facebook/Nemocnica Poprad

V popradskej nemocnici onedlho začne historicky najväčšia rekonštrukcia, ktorá bude trvať tri roky. Komplexná obnova bude prebiehať za plného chodu nemocnice a po ukončení pôjde o jednu z najmodernejších nemocníc na Slovensku. Finančné prostriedky na tento rozsiahly projekt sú vo výške 42,2 miliónov eur a pochádzajú z Plánu obnovy a odolnosti.

Technický proces prípravy projektu je ukončený. Projekt má vydané právoplatné stavebné povolenie, schválenú štúdiu realizovateľnosti. Máme ukončenú štátnu expertízu, vyjadrenie Útvaru hodnoty za peniaze, zabezpečené je financovanie projektu, čo je pre prípravu procesu rozhodujúce,“ uviedol generálny riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč,

Projekt má priniesť rekonštrukciu 349 lôžok pre pacientov na 10 poschodiach, pričom sa vybuduje až 19 nových lôžok. Obnova sa bude týkať aj polikliniky, centrálnej plynovej kotolne, vonkajších a vnútorných rozvodov. Samozrejmosťou bude aj zateplenie nemocnice, ktoré zníži energetickú záťaž. Po týchto zmenách príde na rad modernizácia medicínskej techniky a vnútornej a vonkajšej bezpečnosti nemocnice. 

Robíme to v prvom rade pre pacienta. Ten je najdôležitejší bez ohľadu na to, s akým zdravotným problémom k nám príde, či v ohrození života alebo s ‚drobnosťou’. Úplne iné podmienky si zaslúžia aj naši zamestnanci. Musíme im vytvoriť moderné pracovné zázemie s vybavením, aké má hociktorá iná nemocnica v Európe. Len tak docielime, aby mladí zdravotníci zostávali na Slovensku a spolu so skúsenými dlhoročnými kolegami tvorili modernú medicínu aj na regionálnej úrovni,“ dopĺňa Tekáč.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu