FOTO: Vo Vranove nad Topľou vznikne multifunkčný komplex kultúry za takmer 7,4 milióna eur


FOTO: Vo Vranove nad Topľou vznikne multifunkčný komplex kultúry za takmer 7,4 milióna eur
Galéria: 8 fotiek
Foto: Prešovský samosprávny kraj

Vo štvrtok 7. septembra sa vo Vranove nad Topľou začala dlhoočakávaná prestavba budov na Sídlisku 1. mája. V multifunkčnom komplexe bude sídliť Hornozemplínska knižnica a Hornozemplínske osvetové stredisko. Zriaďovateľom a zároveň investorom je Prešovský samosprávny kraj, ktorý do modernizácie investuje z vlastných zdrojov 7,4 milióna eur. Stavebné práce by mali byť ukončené do dvoch rokov.

Prešovská župa počíta s nadstavbou a dostavbou objektov a komplexnou úpravou exteriéru a interiéru. Stavebné práce má zhotovovať vranovská firma Betpres. V objektoch majú byť kompletne vymenené rozvody elektriny, vody, kanalizácie, vzduchotechniky, meniť sa má aj spôsob vykurovania. Taktiež má byť upravená fasáda a strechy. 

Projekt počíta aj s parkovacími plochami, zeleňou a oddychovou časťou, chodníkmi, bezbariérovým prístupom a lávkou nad potokom pre peších. V interiéri vzniknú okrem oddelení literatúry aj zóny na skupinové sedenia, obývačka pre mládež, miestnosti pre zrakovo znevýhodnených, imobilných či pre 3D tlač a marketspace. Výnimkou nebudú ani moderné audiovizuálne prostriedky. A napokon nové centrum bude disponovať i vlastnou výstavnou sieňou a multifunkčnou sálou.



„Takmer 37 rokov fungujeme v prenajatých priestoroch Domu kultúry, ktoré však či už rozlohou aj dispozične nestačia pokrývať požiadavky a nároky našich čitateľov a návštevníkov mesta. Nemáme tu skladové možnosti, čitáreň ani študovňu a chýba nám aj zasadacia miestnosť. Všetky podujatia realizujeme vo výpožičných priestoroch, čo značne obmedzuje nás i užívateľov,“ vyjadrila sa riaditeľka Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou Danka Molčanová.

Po rekonštrukčných prácach má nasledovať ďalšia fáza zameraná na dovybavenie interiéru budovy. Na tento účel plánuje knižnica využiť viaceré mimorozpočtové zdroje - Nórske fondy, Program IROP aj štátne zdroje, z ktorých už má schválené finančné prostriedky a zapojiť sa chce aj do výzvy Programu Interreg. Riaditeľka knižnice predpokladá, že si interiérové vybavenie stolovým a sedacím nábytkom, regálmi, ako i vybavenie multifunkčnej sály vyžiada investíciu v objeme 1,6 milióna eur.

„Osveta je súčasťou života vo vranovskom okrese už vyše 50 rokov. Aj táto budova vždy žila kultúrou a určite je potrebné to zachovávať aj v budúcnosti. Vznikne tu miesto, ktoré prinesie poznanie, vzdelávanie, umenie i multiplexný zážitok. Ak dve organizácie, ktoré majú vyšší kultúrny zámer budú spolupracovať, tak sa tu vytvorí nádherná synergia kultúry, a to bude naozaj silný zážitok pre náš región,“ doplnila riaditeľka Hornozemplínskeho osvetového strediska Martina Jurčová.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu