Letné vlaky previezli doteraz najviac turistov. Najobľúbenejšia linka bola Košice/Prešov až Banská Bystrica


Foto: Letné vlaky previezli doteraz najviac turistov. Najobľúbenejšia linka bola Košice/Prešov až Banská Bystrica Foto: Železničná spoločnosť Slovensko

Vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko previezli počas tohtoročného leta takmer 40-tisíc turistov, čo je oproti roku 2022 nárast o 16 percent. Najvyužívanejšou trasou bola Košice/Prešov až Banská Bystrica, na ktorej slovenské vlaky prepravili viac ako 13-tisíc cestujúcich. Hneď po nej cestovalo najviac Slovákov po linke z Košíc do Starej Ľubovne a to takmer 12-tisíc ľudí. Tretia najúspešnejšia cesta bola zo Zvolena do Mlynkov, ktorú si tento rok vyskúšalo viac ako 9-tisíc osôb. 

Vlakovú dopravu mohli turisti využiť aj na cestovanie do blízkych zahraničných miest. Napríklad do Poľska chodilo 8 medzištátnych sezónnych spojov a aj pravidelný autovlak, ktorý išiel až do Splitu. Linkou Poprad, Tatry a Muszyna cestovalo tento rok takmer 4-tisíc ľudí, čo je o 35 percent viac ako za minulý rok. Druhé spojenie do Poľska z Medzilaboriec cez Lupkow až do Sanok/Rzeszow rovnako stúplo a to o 8 percent, keďže tieto vlaky odviezli dokopy viac ako 1 700 turistov.

Výrazne obľúbenou dovolenkovou destináciou, do ktorej sa viete dostať aj vlakom, sa stal chorvátsky Split. „Vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko sem ešte stále premávajú až do 7. októbra. Na vlak Euronight je v súčasnosti vypredaných viac ako 18-tisíc lístkov pre osoby, pričom 20 percent cestujúcich je z Bratislavy. Pre vozidlá sa doteraz zakúpilo takmer 2 500 lístkov,“ uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu