Líšky v TANAP-e strácajú plachosť, problémom sú turisti, ktorí im núkajú jedlo


Foto: Líšky v TANAP-e strácajú plachosť, problémom sú turisti, ktorí im núkajú jedlo Foto: Ján Borčin, Vicktor Belicak

Vo Vysokých Tatrách občas turistov prekvapia drzé líšky, ktoré sa za potravou neboja vojsť ani do batoha. Viacerí návštevníci TANAP-u s nimi už zážitok majú, no nie každá historka je zábavná a úsmevná. Turistka zažila pri Rainerovej chate nepríjemnú situáciu, pri ktorej ju líška pohrýzla, pretože od nej chcela získať občerstvenie. Plachosť strácajú nielen líšky, ale aj ďalšie voľne žijúce zvieratá. 

„Žiaľ, mnohí návštevníci – ale aj domáci – si stále neuvedomujú, že ponúkaním rôznych dobrôt robia zvieratám medvediu službu. Ich tráviaca sústava totiž nie je prispôsobená na ľudskú stravu a takéto maškrtenie môže mať pre ne dokonca aj fatálne následky,“ informuje Martina Petránová z komunikačného oddelenia Správy TANAP-u.

Ak si voľne žijúce zvieratá zvyknú na ľahko dostupné jedlo, začnú ľudskú spoločnosť vyhľadávať a budú sa čoraz nástojčivejšie dožadovať potravy. Odmietnutie môže vyústiť až do agresivity, vylúčený nie je ani útok.



„Kŕmenie voľne žijúcich zvierat priamo z ruky je nepochybne výnimočným zážitkom, no netreba zabúdať, že napríklad spomínané líšky sú rezervoárom rôznych parazitov, z ktorých niektoré sú prenosné i na človeka a vyvolávajú závažné ochorenia,“ uvádza ďalej Martina Petránová.

Strážcovia TANAP-u takéto situácie riešia predovšetkým dohovorom a vysvetľovaním, prečo je dôležité voľne žijúcu zver nenavykať na tento, pre ňu neprirodzený, spôsob obživy. Okrem toho sa snažia verejnosť upozorňovať aj pomocou sociálnych sietí a webových stránok. 

„Vlani sme v lokalitách, kde si turisti navykli prikrmovať zver, dokonca osadili aj informačné tabule s textom Kŕmením nám ubližuješ a ohrozuješ aj seba, takže návštevníci Tatranského národného parku sa s týmto zvieracím apelom môžu stretnúť aj počas svojich túr. Hoci sa nesnažíme ísť cestou sankcií, za takéto správanie hrozí návštevníkovi pokuta až do výšky 300 eur,“ dodáva Martina Petránová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu