Mestské zastupiteľstvo vo Svidníku schvaľovalo rozpočet


Foto: Mestské zastupiteľstvo vo Svidníku schvaľovalo rozpočet Foto: Mesto Svidník

Mestské zastupiteľstvo vo Svidníku schválilo návrh o poskytovaní dotácií z rozpočtu mesta. Uznesením navýšili maximálny limit výšky o 18-tisíc eur.

„Oproti očakávanej skutočnosti roku 2023 sa predpokladá v roku 2024 nárast príjmov spolu o 5 894,2 tisíc eur, čo predstavuje 38,5 percentný nárast,“ uviedol vo svojej správe hlavný kontrolór mesta Tomáš Majda. Očakáva sa, že bežné príjmy rozpočtu v roku 2024 najviac ovplyvní fakt, že dôjde k nižšiemu navýšeniu podielu na dani z príjmov fyzických osôb na základe zvýšenia daňového bonusu.

V dôsledku zvýšenia minimálnej mzdy sa navýšia bežné výdavky na osobné náklady zamestnancov mesta, príspevkovej a rozpočtových organizácií. Ďalšou zaujímavosťou je, že aj v tomto roku mesto rozdelí 5-tisíc eur na nové nápady prostredníctvom participatívneho projektu. Prihlásiť ich môžu záujemcovia do 11. februára, pričom realizácia projektu musí byť ukončená v roku 2024

Deťom zvýšili poplatok v ZUŠ

Mesto predpokladá, že minimálne trom zamestnancom bude vyplatené odchodné z rozpočtu mesta na rok 2024. Poslanci schválili návrh na kúpu budovy Materskej školy na Ul. D. Millyho, ktorú vlastní Súkromná špeciálna základná škola a tiež na pozemok súvisiaci s budovou v hodnote viac ako 204-tisíc eur. Odklepli poplatky na režijné náklady v školských zariadeniach. Základná umelecká škola navýšila poplatok, po novom sa bude školné platiť o dve eurá naviac.

Naopak, Centrum voľného času poplatky nemení a zostávajú na pôvodných piatich eurách. Rok 2023 bol pre primátorku Ivančovú piatym vo funkcii. Vlani uskutočnili stavby, ako je rekonštrukcia najstaršej škôlky v meste Svidník na Ul. Ľ. Štúra a vybudovanie prvej zelenej strechy na verejnej budove. Realizovali ihriská a výstavbu vnútrobloku Agátový háj. Opravili tiež chodníky na Dlhej ulici, ul. Ľ. Štúra, Bardejovská ulica i ďalšie úseky v meste.



Podporia rodinky, hasičov či športovcov

V rozpočte na tento rok naplánovali rekonštrukciu miestnej komunikácie na Ul. Goldbergera, vybudovanie odvodňovacieho žľabu s mrežou na Ul. Kukorelliho, rozšírenie parkoviska na Ul. Duklianskej a 50-tisíc eur pôjde na rekonštrukcie miestnych komunikácii. Podľa primátorky splatí mesto úvery za rekonštrukcie komunikácií z predošlých rokov a bytový dom B6 počas roka.

„Prioritami mesta sú oblasti bývania, sociálnych služieb, školská infraštruktúra, marginalizovaná komunita. Mesto Svidník pripravilo projekt vybudovania vyše 50 mestských nájomných bytov  bežného štandardu, ktoré budú  v dvoj- a trojizbovom prevedení. Vzniknú rekonštrukciou nevyužívanej budovy, ktorá pôvodne slúžila ako internát SOU strojárskeho,“ informovala Marcela Ivančová.

Zároveň v novej lokalite „Jarabinky“ v blízkosti Pamätníka Sovietskej armády a lesoparku Dukla s priamym napojením na cestu I. triedy postavia takmer 40 rodinných domov. „Výdavky vo výške 167- tisíc eur sú naplánované na kúpu nehnuteľností. Mesto Svidník chce aj v roku 2024 pokračovať v obnovovaní a skvalitňovaní prostredia pre život v meste.Výdavky na projektové dokumentácie sú naplánované vo výške 86,60-tisíc eur v súvislosti s vlastnými investíciami mesta a s dotovanými projektami,“ predložil informácie pred MsZ vedúci finančného odboru Nikolaj Vlčinov.

Poslanci tiež odklepli rekonštrukciu technického zázemia pre Zimný štadión vo Svidníku, pričom sa jedná predovšetkým strojovne a využitie odpadového tepla vznikajúce pri tvorbe ľade. Prerokovali aj projekt pre Dobrovoľných hasičov vo Svidníku, vďaka čomu budú podporené nové hasičské podujatia a edukačná činnosti v oblasti klimatických zmien a zakúpi sa nová technika.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu