Vlani pomohol slovenským kňazom vystúpiť na osemtisícovku. Nepálsky horský sprievodca navštívil Tatry


Foto: Vlani pomohol slovenským kňazom vystúpiť na osemtisícovku. Nepálsky horský sprievodca navštívil Tatry Foto: Facebook/Horská záchranná služba

Oblastné stredisko Horskej záchrannej služby (HZS) vo Vysokých Tatrách navštívil počas pobytu na Slovensku horský sprievodca z Nepálu Sherpa Pemba Jangbu. Stretol sa aj so svojím kamarátom, prvým kaplánom HZS, Jánom Dubeckým. Informovala o tom Horská záchranná služba na sociálnej sieti.  

Sherpa Pemba Jangbu na jeseň minulého roka pomohol slovenským kňazom Jánovi Dubeckému a Jánovi Bystrianskemu s vybavením povolenia, tzv. permitu, a realizáciou výstupu na ôsmy najvyšší vrch sveta – Manaslu v Himalájach.

Ako uviedla RTVS, výstup trval päť dní a obaja duchovní ho zvládli bez pomoci fľaše s kyslíkom. Stali sa tak prvými katolíckymi kňazmi, ktorí pokorili osemtisícovku v Himalájach.


„Horský sprievodca a majiteľ agentúry, ktorá ľudí vedie za ich snami na vrcholoch osemtisícoviek, sa s náčelníkom oblasti Miroslavom Živčákom a ďalšími horskými záchranármi rozprával nielen o horách, ale tiež o rozdieloch horskej záchrany v Himalájach a u nás a o histórii Horskej záchrannej služby na Slovensku. Ešte v ten istý deň absolvoval Pemba prednášku v Ružomberku,“ doplnila Horská záchranná služba. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu