Fašiangové slávnosti spojené s ľudovými sprievodmi a zvykmi ukončili aj hodovanie, začína pôst


Foto: Fašiangové slávnosti spojené s ľudovými sprievodmi a zvykmi ukončili aj hodovanie, začína pôst Foto: Mesto Giraltovce

Ochutnávka zabíjačkových špecialít prilákala do Parku mieru v Giraltovciach nielen labužníkov bravčoviny, ale aj všetkých, ktorí si prišli symbolicky pripomenúť pochovávanie basy. Akcia nadviazala na predošlú aktivitu, ktorou bol slávnostný sprievod mestom v maskách. Zároveň priniesla bodku fašiangom a dobrej zábave pred začatím veľkonočného pôstu.

„Príležitosť stretnúť sa, zabaviť, porozprávať a v neposlednom rade ochutnať všetky zabíjačkové lahôdky ako klobásky, hurky, tlačenku, kapustu a bravčové výpečky, škvarky a iné. Všetko to a omnoho viac čakalo návštevníkov giraltovskej fašiangovej zabíjačky. Na svoje si prišli aj milovníci sladkého, na stoloch nechýbali fantastické šišky, rožky a záviny,“ zhodnotili situáciu počas zabíjačky pracovníci Mestského úradu v Giraltovciach.

Skvelého kultúrneho programu sa zhostili členovia miestneho folklórneho súboru Topľan a ďalší folkloristi, ktorí si pripravili divadelné predstavenie spojené s tradičným pochovávaním basy. Tentoraz išlo o smútočný sprievod, ktorý sa lúčil s hudbou a zábavou.

Každý rok zaujmú niečím iným, vlani vynášali morenu, tento rok spestrili ďalšou novinkou. Organizátori sa tešia, že akcia mala opäť veľké ohlasy, vďaka čomu plánujú vo fašiangových tradíciách pokračovať.

Pôst na Valentína

Pôstne obdobie začína Popolcovou stredou, tento rok vychádza na Valentína. Hoci na sviatok zaľúbených mnohé podniky lákajú na rôzne akcie, valentískych radovánok by ste sa mali zriecť a odoprieť si dobré jedlo. Sviatkom Veľkej noci predchádza obdobie štyridsaťdňového pôstu.


„Je formou pokánia nielen v kresťanstve, ale aj v iných náboženstvách. V Rímskokatolíckej cirkvi sa pôstna príprava na Veľkú noc začína tzv. Popolcovou stredou. Je to streda v siedmom týždni pred Veľkou nocou. Tento rok pripadá na stredu 14. februára,“ uvádza Konferencia biskupov Slovenska.

„V tento deň, ktorý je dňom prísneho pôstu a zdržiavania sa mäsitého pokrmu, kňaz alebo diakon robí popolom znak kríža na čelách veriacich. Obrad sypania popola na hlavu v prvý pôstny deň sa praktizoval už od 8.  storočia.“

Stal sa všeobecným symbolom rozhodnutia nastúpiť na cestu pokánia, kým ho nenahradili značením popolu na čelo. Od roku 1091 ho zvyk zaviedli pre celú cirkev. Pôvodne bol obrad určený verejným hriešnikom a kajúcnikom, ktorí v tento deň začínali cestu pokánia, neskôr i ďalším veriacim. Vstupovali do chrámu bosí a zaodetí vrecovinou.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu