FOTO: Mládenci z giraltovského FS Topľan prišli šibať dievky na koči


FOTO: Mládenci z giraltovského FS Topľan prišli šibať dievky na koči
Galéria: 12 fotiek
Foto: Folklórne súbory Topľan a Makovica

Členovia folklórneho súboru Topľan v Giraltovciach vyoblievali svoje dievky ako sa patrí. Na Veľkonočný pondelok k nim prišli na koči. Na takú oblievačku nezabudnú. Svojich zvykov na Veľkonočný pondelok sa chlapi nevzdajú. Pre FS Topľan z Giraltoviec je to už dlhoročná tradícia.

Keď je vonku teplo a počasie im praje, v oblievaní im nič nebráni. Vďaka tomu „oprášili“ aj svoj zvyk, ktorý mali v minulosti zaužívaný. Tento rok zavítali mládenci za dievčatami na voze s koňmi a veselo si pospevovali. „Máme tieto zvyky zaužívané už roky,“ prezradil vedúci súboru Topľan Pavol Švač.

Mašľou si poistili tanec od milého

Giraltovskí folkloristi oblečení v krojoch chodievajú vyšibať všetky členky, kamarátky, frajerky a polovičky, ale aj ich mamky, sestry či babky. „Je to oveľa krajšie, keď prídeme v kroji, zaspievame im, určite nám dievčatá otvoria a platí to na všetky. Každá, ktorú oblejeme, musí priviazať oblievačovi mašľu na korbáč. Ten sa jej prisľúbi tancom na večernej zábave,“ hovoria folkloristi. Chlapec, ktorý získa najviac mašlí, má zaistených najviac tancov.


Každej sa ušlo, šibačom to nevrátia

Samotné dievčatá sa vody neboja, ale tešia sa, že ich zvyk neobíde. Na každú príde rad, všetkým sa ujde studenej nádielky vody. „Poriadne sme to schytali, oblievali rad radom, neobišli ani pracovníčky mestského úradu, ešteže vyšlo počasie,“ povedala členka giraltovského súboru Veronika Pibulová. „Na takéto oblievačky sme zvyknuté, je to už symbolika a veľmi pekná tradícia, raz do roka však stačí,“ smejú sa vyšibané dievky. Šibačku im dnes našťastie nevrátia.

„To už ú také vymyslené zvyky, ktoré neudržiavame. Mali by oblievať iba chlapci dievčatá a nie naopak,“ myslia si. Podľa vedúceho súboru už zažili oblievači aj rôzne vtipné príhody. „Niekedy nás k dievčatám nechceli ich mamky pustiť alebo odmietli studenú vodu. Ak nechceli pred oblievačov vyjsť, museli sme ich vytiahnuť von a neraz to schytali vodou zo studne či potoka,“ dodáva.

FS Makovica šibala s hudbou

Podobne šibali aj súbory z okolitých miest, ako Vranovčan, Hornád, Vagonár či Šarišan. Na svoje dievčatá nezabudli ani členovia svidníckeho súboru FS Makovica, ktorí hrali na harmonike a pospevovali si pritom. „Chlapci to poriadne roztočili, dievčatá nešetrili,“ pochválil Ivan Čižmár, svidnícky etnograf.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu