Medzi laureátmi Zlatého záchranárskeho kríža je aj policajt z Prešovského kraja


Foto: Medzi laureátmi Zlatého záchranárskeho kríža je aj policajt z Prešovského kraja
Galéria: 3 fotky
Foto: Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj

Laureátov Zlatého záchranárskeho kríža za rok 2021, 2022 vo štvrtok 15. júna slávnostne prijala v Grasalkovičovom paláci prezidentka Zuzana Čaputová. Za svoje hrdinské činy boli vyznamenaní desiatky príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a Policajného zboru. Ocenenie získali v kategóriách Záchranársky čin profesionálov jednotlivcov a Záchranársky čin profesionálneho kolektívu.

Ako informovalo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, podstatou česko-slovenského projektu je hľadať a oceňovať výnimočné činy s vysokou mierou profesionality u laikov a nadštandardným prístupom profesionálov. 

Z Prešovského kraja bol ocenený za svoj skutok Zlatým záchranárskym krížom profesionálov jednotlivcov príslušník Policajného zboru Vladimír Pažin, ktorý mimo služby odviezol do nemocnice maloletého chlapa poraneného krovinorezom. 

„Pri návšteve rodičovského domu v obci Starina, okres Stará Ľubovňa, neváhal a pri vážnom poranení maloletého chlapca krovinorezom sa krvácanie snažil zastaviť. Súkromným vozidlom chlapca odviezol do nemocnice vzdialenej 25 kilometrov. Počínanie policajta vyvolalo kladný ohlas verejnosti a príbuzných, čím významne prispel k vytváraniu a prehlbovaniu dôvery občanov v Policajný zbor,“ informovalo ministerstvo vnútra.  

Ocenenie Zlatý záchranársky kríž profesionálneho kolektívu získalo Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Nitre, Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiline a policajná hliadka z Obvodného Policajného zboru Bytča. 


Zlatým záchranárskym krížom za záchranu života kolegu ocenili Hasičský a záchranný útvar Hlavného mesta Bratislavy. Čestné uznanie získal aj jeden z členov posádky ambulancie Hasičského a záchranného zboru Jozef Vrábel, ktorý pri dopravnej nehode vykonal dekompresiu hrudníka punkčnou ihlou. 

„Ďakujeme, kolegovia, za vaše nasadenie, profesionalitu, ľudskosť a zachránené životy,“ povedal minister vnútra Ivan Šimko.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu