Poľskí turisti uviazli v ťažkom horolezeckom teréne pod Končistou, na pomoc si privolali horskú službu


Foto: Poľskí turisti uviazli v ťažkom horolezeckom teréne pod Končistou, na pomoc si privolali horskú službu
Galéria: 4 fotky
Foto: Horská záchranná služba

V sobotu 1. júla vo večerných hodinách prijala Horská záchranná služba hovor z tiesňovej linky, v ktorom žiadali o pomoc dvaja poľskí turisti. Podľa ich slov zablúdili niekde v okolí Končistej, no záchranárom nevedeli udať presnú polohu a ich GPS súradnice boli nepresné.

Neskôr sa im podarilo odoslať SMS správu, v ktorej bola uvedená nadmorská výška aj presnejšie GPS súradnice. Podľa informácií sa nachádzali vo veľmi ťažkom horolezeckom teréne pod Malou Končistou, konkrétne pri Ľadovom plese menguskovskom v Zlomiskovej doline. 

Prvá skupina horských záchranárov odišla pozemne zo Starého Smokovca na Popradské pleso. V tomto momente nebolo ešte jasné, kde presne sa turisti nachádzajú. Následne bola zistená presná poloha a prebehlo zhodnotenie poveternostných podmienok v teréne. 


Neskôr bola o technický zásah požiadaná Vrtuľníková záchranná zdravotná služba z Popradu. Tá pred zotmením vyzdvihla dvojicu záchranárov na Popradskom plese a vysadila ich v Lúčnom sedle. Potom smerovala do Starého Smokovca, kde bola vyzdvihnúť druhú skupinu záchranárov, ktorú tiež vysadila v Lúčnom sedle. 

Z hrebeňa k nim uskutočnili pomocou lanovej techniky spust dlhý asi 140 metrov, následne po zaistení ich spustili ďalších asi 100 metrov pod stenu a zostúpili Zlomiskovou dolinou na Chatu pri Popradskom plese. Ďalej už pokračovali terénnym vozidlom do Starého Smokovca, kde mali turisti zaparkované vlastné auto, ktorým odišli domov,“ informuje Horská záchranná služba na webovej stránke





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu