FOTO: Vo Vysokých Tatrách pribudne 15 zmodernizovaných električiek za viac ako 30 miliónov eur


FOTO: Vo Vysokých Tatrách pribudne 15 zmodernizovaných električiek za viac ako 30 miliónov eur
Galéria: 4 fotky
Foto: Železničná spoločnosť Slovensko

Železničná spoločnosť Slovensko v piatok 14. júla 2023 na tlačovej besede v stanici Poprad-Tatry predstavila prvé dve zmodernizované električky radu 425.95 s názvom Končistá a Kriváň, ktoré budú nasadené do prevádzky už tento víkend a budú premávať v úsekoch Poprad-Tatry – Starý Smokovec – Štrbské Pleso a Starý Smokovec – Tatranská Lomnica.

Modernizácia 15 trojčlánkových ucelených elektrických jednotiek úzkeho rozchodu je eurofondovým projektom s celkovou investíciou 30,495 milióna eur. Železničná spoločnosť Slovensko sa na financovaní podieľa čiastkou 362 100 eur. 

Zvyšných 13 kusov zmodernizovaných električiek bude do konca roka postupne pribúdať na trate Tatranských elektrických železníc (TEŽ). Modernizácia elektrických vozidiel 425.95 vyrobených od roku 2000 zvýši bezpečnosť a pohodlie cestujúcich. Zmenou prejde pôvodný riadiaci systém, ale aj celá trakčná časť električiek.

Som rád, že sa nám podarilo tieto 23 rokov staré električky kvalitne zmodernizovať. Vysoké Tatry sú jedným z najnavštevovanejších slovenských miest, preto spolu s dodávateľom Železničných opravovní a strojární Vrútky usilovne pracujeme na čo najrýchlejšej obnove a sprevádzkovaní všetkých električiek. Vynovené, v novom šate a v plnom počte budú jazdiť do konca roka 2023,“ povedal podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku prevádzky ZSSK Ján Lukáč.



V každom vozni si cestujúci užijú pohodlie vďaka klimatizácii, novým sedadlám, wi-fi či USB pripojeniu a 230-voltovým zásuvkám. Do priestorov električiek bol zabudovaný nový informačný systém s LCD displejmi a počítaním cestujúcich. Pribudnú nové označovače cestovných lístkov a modernizáciu podstúpili aj obloženia stien a batožinové police.

Realizácia tohto projektu prispeje k podpore rozvoja železničnej osobnej dopravy vo Vysokých Tatrách, zvýšeniu mobility obyvateľstva a turizmu a prioritne k udržateľnej doprave na Slovensku. Zároveň sa zvýši konkurencieschopnosť verejnej železničnej osobnej dopravy voči ostatným druhom dopravy, hlavne k individuálnej automobilovej doprave, čím sa znížia negatívne dopady tejto dopravy na životné prostredie,“ dodáva Železničná spoločnosť Slovensko prostredníctvom webovej stránky









Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu