Biokúpalisko v Snine tento rok nebude v prevádzke: Vzorky vody zo zdroja sú nevyhovujúce a bazén je poškodený


Foto: Biokúpalisko v Snine tento rok nebude v prevádzke: Vzorky vody zo zdroja sú nevyhovujúce a bazén je poškodený Foto: Biokúpalisko Sninské rybníky

Vedenie mesta Snina sa snažilo spustiť Biokúpalisko Sninské rybníky už pred začiatkom roka 2023 a rokovalo s Lesopoľnohospodárskym urbárskym pozemkovým spoločenstvom. Ako uvádza mesto na sociálnej sieti, výsledok rokovania bol pozitívny.

„Vzhľadom na vyhovujúce výsledky kontrolných vzoriek vody odobraté z potoka Bystrá v jarnom období a vzhľadom na dohodu s urbariátom, mesto začalo prípravy celého areálu a napúšťanie bazénového telesa na letnú sezónu,“ uvádza mesto v príspevku.

Po naplnení bazéna zistili únik vody, ktorý bol zaznamenaný už počas minulých sezón a riešili ho dopúšťaním vody z potoka Bystrá. Pred plánovaným otvorením boli opäť odobrané vzorky vody z potoka Bystrá a preukázali sa ako nevyhovujúce. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Humenné preto nepovolil používať vodu z tohto zdroja. 


„Možnosťou by bolo doplniť vodu z verejného vodovodu. Mesto by ju však mohlo dopúšťať iba v obmedzenom objeme. Toto riešenie by bolo ekonomicky náročnejšie, ale aj kapacitne nedostačujúce. Vzhľadom na uvedené skutočnosti, mesto oslovilo profesionálnu firmu, ktorá vykonala tzv. dipolové meranie. Výsledkom merania bolo nájdenie 26 únikov vody - malých, stredných aj veľkých,“ vysvetľuje mesto. 

Únik vody sa nepodarilo eliminovať a v bazéne vznikajú nové priesaky. Hladina vody je pod nasávacími otvormi a nie je možné naplniť a filtrovať bazén. Z týchto dôvodov nie je možné Biokúpalisko spustiť. Najbližšie sa bude rokovať s poslancami Mestského zastupiteľstva Snina o budúcnosti Biokúpaliska. 

„Snahou mesta Snina je navrhnúť a zrealizovať opatrenia na bezproblémový chod nasledujúcich sezón rekreačnej oblasti. Mesto Snina sa úprimne ospravedlňuje všetkým návštevníkom aj všetkým prevádzkovateľom okolitých služieb a zariadení za vzniknuté nepríjemnosti.“




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu