Tento víkend nás čaká nepríjemné počasie, hrozia intenzívne dažde a silné búrky


Foto: Tento víkend nás čaká nepríjemné počasie, hrozia intenzívne dažde a silné búrky Foto: pixabay.com

Už na piatok 4. augusta, a taktiež na celý víkend, vydali meteorológovia výstrahy prvého a druhého stupňa pred dažďom pre celú oblasť Slovenska, výnimkou teda nie je ani Prešovský kraj. Výstrahy prvého stupňa sú v Prešovskom kraji pred dažďom, no v piatok taktiež pred búrkami. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej stránke. 

Piatkové výstrahy pred búrkami platia od 9:00 hod. do 18:00 hod. SHMÚ v Prešovskom kraji upozorňuje na malú pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, s nárazmi vetra 18 až 23 metrov za sekundu a s krúpami. 

Výstrahy prvého stupňa pred dažďom platia vo väčšine Prešovského kraja od piatku 4. augusta 22:00 hod. do nedele 6. augusta 22:00 hod. Pre okres Poprad je v týchto dňoch vyhlásený druhý stupeň výstrah pred dažďom. Ako informuje portál iMeteo.sk, počasie začne ovplyvňovať vlniaci studený front, ktorý sa bude vlniť priamo nad naším územím, a tlaková níž, ktorá bude mať niekoľko dní svoj stred nad Balkánom. 

„Búrky hrozia najmä na východe, kde môžu páchať aj materiálne škody. Veľkým problémom začnú byť intenzívne zrážky, ktoré sa budú vyskytovať pri búrkach,“ uvádza Peter Minárik z portálu iMeteo.sk a dodáva, že zrážky môžu priniesť aj viac ako 100 milimetrov, čo by mohlo vyvolať záplavy. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu