Počas leta daruje krv málokto. Pomôžte zachraňovať životy odberom v levočskej nemocnici


Foto: Počas leta daruje krv málokto. Pomôžte zachraňovať životy odberom v levočskej nemocnici Foto: Nemocnica AGEL Levoča

Záujemcovia o darovanie krvi môžu prísť do levočskej nemocnice aj počas leta, ktoré je z hľadiska počtu darcov krvi najslabším obdobím v roku. Nemocnica v Levoči vykonáva odbery každý utorok a štvrtok od 7:00 hod. ráno.

Letné mesiace sú z hľadiska počtu darcov najslabšie. Mnoho z nás je na dovolenkách, no nemocnice potrebujú krv celý rok. Našich darcov či prvodarcov veľmi radi privítame aj v letnom období,“ informuje primár hematologicko-transfúziologického oddelenia Rastislav Osif.

Na transfúziologickom oddelení v Levoči aktuálne evidujú najviac darcov v prípade krvnej skupiny 0. Najmenej darcov krvi zaznamenali pri krvnej skupine AB. Nemocnica zároveň ľudí vyzýva na darovanie krvi, pričom pripomínajú, že krv je nenahraditeľná a nikdy jej nie je dosť. Výhodou je aj to, že sa záujemcovia môžu vopred objednať na telefonickom čísle +421 53 3332 370.

Pre pacientov a pre všetky zdravotnícke zariadenia je krv veľmi dôležitá. Málokto vie, že darovanie krvi má zo zdravotného hľadiska prospešný účinok aj pre samotného darcu. Po darovaní sa krv v organizme prirodzene tvorí, čím sa obnovujú krvotvorné bunky, súčasne má darovanie krvi i stimulujúci účinok na imunitu,“ približuje primár. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu