Levoča podporuje sociálne práce v meste. Na ich činnosť získala dotácie v hodnote 491-tisíc eur


Foto: Levoča podporuje sociálne práce v meste. Na ich činnosť získala dotácie v hodnote 491-tisíc eur Foto: pexels.com

V Levoči žije približne 3-tisíc obyvateľov marginalizovanej rómskej komunity. Terénni sociálni pracovníci a ďalší ľudia v miestnych občianskych a preventívnych službách dlhodobo pomáhajú týmto ľuďom v zlepšení ich života. Preto sa vedenie mesta rozhodlo v týchto projektoch pokračovať a zapojilo sa do výziev o dotácie na ich realizáciu.

„Spätná väzba na pôsobenie miestnych občianskych a preventívnych služieb v Levoči je veľmi pozitívna. Zastupujú týchto ľudí a spolupracujú s verejnými a štátnymi inštitúciami. Zapájajú sa tiež do organizácie kultúrno-spoločenských a športových podujatí,“ povedala Anna Babicová, vedúca oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta.

Od októbra do roku 2026 bude v sociálnych službách môcť pracovať 12 osôb. Na ich činnosť získalo mesto nenávratný finančný príspevok od ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny vo výške viac ako 491-tisíc eur.



Komunitné centrum je miesto, kde sa stretávajú obyvatelia komunít a poskytujú sa im komplexné sociálne služby a vzdelávanie. Pracovníci centra sa ich snažia viesť a motivovať, poskytujú im poradenstvo v oblasti napísania žiadostí o prijatie do zamestnania, životopisov a iných dôležitých dokumentov.

Vzdelávajú ich aj v oblasti zdravej výživy a životného štýlu, prevencie kriminality, zamestnanosti a finančnej gramotnosti. Zároveň vedú Klub matiek s deťmi a mnoho ďalšieho. Od januára do júna tohto roka malo komunitné centrum takmer 2-tisíc klientov, čo je približne o 400 viac ako v predchádzajúcom roku 2022.

Z tohto dôvodu sa mesto Levoča zapojilo do národného projektu Terénna sociálna práca a komunitné centrá, kde cieľom bude  individualizovane poskytovať podporu osobám pri riešení zložitých životných situácií a aktivovať tých, ktorí sú ohrození chudobou a sociálnym vylúčením so zámerom zlepšiť ich sociálne začlenenie. Plánované obdobie podpory týchto činností je do januára 2029.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu