Prešovský kraj chce zvýšiť činnosť seniorov v prihraničných oblastiach, zapojil sa do poľského projektu


Foto: Prešovský kraj chce zvýšiť činnosť seniorov v prihraničných oblastiach, zapojil sa do poľského projektu Foto: pexels.com

Prešovská župa vstupuje do nového cezhraničného projektu Samospráva pre seniorov, ktorý má zvýšiť činnosť dôchodcov v prihraničných oblastiach. Prešovský kraj bude spolupracovať s mestami Stará Ľubovňa a Spišská Belá. Medzi poľskými partnermi sú Stary Sacz a Limanowa v Malopoľskom vojvodstve, ktoré je vedúcim projektu.

Nový projekt sa bude dotýkať aj oblastí zdravotníctva, vzdelávania, kultúry, cestovného ruchu, pohybovej aktivity a bezpečnosti seniorov. Mestá a obce sa zamerajú na dospelých ľudí nad 50 rokov a starší, ktorí sú sociálne neaktívni a zostávajú len doma. Zároveň sa budú snažiť aj o odstránenie bariéry medzi seniormi a verejnou spoločnosťou.



Zúčastnené samosprávy v rámci projektu absolvujú študijné návštevy a diagnostické workshopy s miestnymi orgánmi, mimovládnymi organizáciami, podnikateľmi a vedeckým sektorom. Následne vypracujú správu s výsledkami a odporúčaniami pre budovanie miestnej seniorskej politiky.

Na záver vypracovaný program prejde konzultáciami priamo so seniormi, aby sa správne nastavil. Projekt schválil Prešovský samosprávny kraj v auguste. Rozhodol aj o jeho uchádzaní sa o príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. V prípade schválenia by minimálna hodnota spolufinancovania z eurofondu bola 200-tisíc a maximálna 400-tisíc eur. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu