Prešovský samosprávny kraj je pripravený finančne pomôcť v lokalitách zasiahnutých pondelkovým zemetrasením


Foto: Prešovský samosprávny kraj je pripravený finančne pomôcť v lokalitách zasiahnutých pondelkovým zemetrasením Foto: Prešovský samosprávny kraj

Prešovský samosprávny kraj je pripravený pomôcť zasiahnutým obciam, ktoré utrpeli škody počas pondelkového zemetrasenia. Župa plánuje vyčleniť financie zo svojho rozpočtu a obyvateľom kraja chce pomôcť cez Nadáciu PSK pre podporu rodiny.

Počas stredy 11. októbra samospráva kraja poskytla viacerým obciam informácie, ako postupovať pri žiadosti o finančné prostriedky v rámci nadácie. Ako píše na svojej webovej stránke na takéto živelné katastrofy má vytvorený aj osobitný fond na riešenie krízových situácií, do ktorého sa môžu zapojiť všetky obce v Prešovskom kraji. Doteraz túto možnosť využilo 122 samospráv.

„Chcem apelovať na starostov a primátorov obcí v Prešovskom kraji, aby sa zapojili do krízového fondu, ktorý im dokáže v takýchto nečakaných situáciách veľmi pomôcť. Pritom ich vklad je len 0,10 eur na občana, čo nie je tak vysoká suma,“ doplnil predseda Prešovskej župy Milan Majerský s tým, že do krízového fondu prispieva aj kraj a aktuálne sa v ňom nachádza viac ako 317-tisíc eur.



Kraj doteraz eviduje praskliny, trhliny či popadanú omietku vo svojich troch kultúrnych zariadeniach. Ide o Vihorlatské múzeum a Vihorlatskú knižnicu v Humennom, ktoré sú momentálne zatvorené pre návštevníkov a taktiež Kaštieľ v Hanušovciach nad Topľou.

Pondelkové otrasy poškodili najčastejšie steny aj na viacerých školách, a to na šiestich v okrese Humené, na jednej v sninskom okrese, jednej v sabinovskom a jednej v bardejovskom. Menšie poškodenie zaznamenala župa aj v Domove v Poloninách v Novej Sedlici či v Domove sociálnych služieb v Stropkove.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu