FOTO: Uskutočnil sa 14. ročník Dňa bielej palice. Nevidiacemu v Prešovskom kraji nezastavilo 110 šoférov


FOTO: Uskutočnil sa 14. ročník Dňa bielej palice. Nevidiacemu v Prešovskom kraji nezastavilo 110 šoférov
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Polícia SR - Prešovský kraj

Vo štvrtok 12. októbra sa uskutočnil už 14. ročník dopravno-preventívnej akcie s názvom Deň bielej palice, ktorá sa organizuje pri príležitosti Svetového dňa bielej palice. Hlavný cieľ je stále rovnaký, a to zvýšiť bezpečnosť chodcov s bielymi palicami v premávke. Organizátorom tohto podujatia je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) v spolupráci s Policajným zborom.

Už štrnásť rokov sa pri príležitosti Svetového dňa bielej palice snažíme apelovať na vodičov, aby si všímali chodcov s bielou palicou. Spolu s hliadkami dopravnej polície sledujeme, ako zareagujú na signál nevidiaceho figuranta avizujúceho záujem prejsť cez priechod. Pozorne zapisujeme, ktorí vodiči boli ohľaduplní a naopak. Tohto roku sme mapovali situáciu na 42 priechodoch v 38 mestách,“ informuje Ivana Frčová, koordinátorka Dňa bielej palice.

Celkovo bolo zaevidovaných 5 823 motorových vozidiel, z tohto počtu však figurantovi nezastavilo 4 804 vodičov. Najlepší výsledok dosiahol Žilinský kraj, v ktorom bolo len 11,8 % nezodpovedných šoférov. Najhoršie prventstvo získal Košický kraj, kde nevidiaceho človeka odignorovalo až 219 áut. V Prešovskom kraji bolo zaevidovaných 815 vozidiel, pričom nezastavilo 110 z nich.


Polícia kladie veľký dôraz na prevenciu a preventívne projekty, pretože v oblasti edukácie sú mimoriadne dôležité. Spolupráca s ÚNSS pri realizácii Dňa bielej palice na cestách má opodstatnenie, o čom svedčí aj naša dlhoročná spolupráca. Veríme, že i takáto forma osvety prispeje k ochrane čo najväčšieho počtu životov na cestách,“ dopĺňa Tomáš Vrábel z odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru vo svojom vyjadrení.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu