Horská záchranná služba upozorňuje na prichádzajúcu zimu v horách, ktorú by turisti nemali podceňovať


Foto: Horská záchranná služba upozorňuje na prichádzajúcu zimu v horách, ktorú by turisti nemali podceňovať Foto: Horská záchranná služba

Horská záchranná služba poukázala na svojej webovej stránke na to, že niektoré štíty a doliny nebudú od stredy 1. novembra dostupné pre zimnú uzáveru. Záchranári zdôrazňujú, že zmenou času sa deň skrátil o hodinu, a preto treba na túru vyraziť v skorých ranných hodinách a vrátiť sa z hôr ešte pred západom slnka. Teplota po zotmení v tomto období môže výrazne klesnúť, a rovnako aj ráno môžu byť niektoré chodníky pokryté tenkou vrstvou ľadu alebo snehu.

„V tomto ročnom období je vhodné neustále nosiť so sebou aspoň retiazkové nesmeky, prípadne stúpacie železá. Pri náhlom zhoršení počasia, výraznom ochladení, či silnom vetre, ktoré s prichádzajúcou zimou nie sú na horách výnimočné, je vhodné vybaviť sa výstrojom do zimných podmienok,“ napísali členovia Horskej záchrannej služby na svojej webovej stránke. 

Podľa záchranárov zodpovedné časové naplánovanie si turistiky a vhodné vybavenie vie eliminovať riziko úrazu v horách. S prichádzajúcou zimou je treba si zabaliť zdroj svetla, ako napríklad čelovku, tekutiny, vhodné a najmä teplé oblečenie a možnosť dobitia batérie v mobile, v ktorom by nemala chýbať aplikácia Horskej záchrannej služby. Tá dokáže určiť polohu a poskytnúť záchranárom potrebné informácie pre rýchlu pomoc, a zároveň uľahčí následky poistenie v horách.

Podľa horských záchranárov je potrebné tiež sledovať aktuálne výstrahy vo všetkých pohoriach Slovenska, ktoré majú zverejnené na ich webovej stránke, a predpoveď počasia na deň túry.  V prípade nevhodného počasia neodporúčajú ani skúsenejším turistom pohybovať sa v horskom teréne. Vietor ustane, nebo sa rozjasní, hory počkajú, ale ľudský život a čas sa nevrátia,“ napísali horskí záchranári na svojej webovej stránke. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu