Vyčerpanú turistku zastihol pod Kriváňom silný vietor a hmla. Slovenské hory opustila na nosidlách


Foto: Vyčerpanú turistku zastihol pod Kriváňom silný vietor a hmla. Slovenské hory opustila na nosidlách Foto: Facebook/Horská záchranná služba

V sobotu 28. októbra 2023 neskoro popoludní zaevidovala Horská záchranná služba žiadosť o pomoc. Išlo o 47-ročnú slovenskú turistku, ktorá sa nachádzala približne 200 metrov pod vrcholom Kriváňa. Vyčerpaná a dehydrovaná nevládala samostatne pokračovať do údolia, pretože jej nepriaznivé poveternostné podmienky zhoršovali podchladenie, ale aj celkový zdravotný stav.

Leteckí záchranári z Popradu však boli aktuálne na výjazde, preto bola o pomoc požiadaná posádka leteckých záchranárov zo Žiliny, ktorá bola v tom čase voľná. Tí po prílete ihneď vyzdvihli dvoch horských záchranárov v Starom Smokovci a všetci spolu smerovali za turistkou do terénu, ktorý im zadala. Medzitým sa začalo stmievať a počasie nedovolilo vysadenie záchranárov pri žene, preto sa museli vrátiť naspäť na základňu. Následne boli dopravení na najbližšie dostupné miesto a odtiaľ postupovali pozemne. 

Zároveň boli do terénu vyslané aj ďalšie dve podporné pozemné skupiny zo Starého Smokovca v počte 12 záchranárov. Po dosiahnutí postihnutých záchranármi bola turistka zateplená a nabalená do nosidiel Kong. Horskí záchranári transportovali ženu ku terénnemu vozidlu Horskej záchrannej služby pri Jamskom plese a previezli ku Domu Horskej záchrannej služby v Starom Smokovci, kde ju odovzdali privolanej posádke Rýchlej zdravotnej pomoci,“ informuje Horská záchranná služba prostredníctvom webovej stránky.

Horskí záchranári upozorňujú, že leteckú techniku nie je možné vyslať na miesto po zotmení a ani v prípade nepriaznivého počasia. Ak nastane takáto situácia, všetky záchranné akcie sú vykonávané pozemne a záchrana môže trvať až niekoľko hodín. Z toho dôvodu je potrebné, aby návštevníci hôr pri plánovaní túr mysleli aj na tieto skutočnosti a nevystavovali sa zbytočnému riziku. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu