Róbert Fico počas návštevy obce Ďapalovce sľúbil pomoc každej domácnosti zasiahnutej zemetrasením


Foto: Róbert Fico počas návštevy obce Ďapalovce sľúbil pomoc každej domácnosti zasiahnutej zemetrasením Foto: Facebook/Prešovský samosprávny kraj

Premiér Robert Fico, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš v piatok 3. novembra navštívili zemetrasením zasiahnutú obec Ďapalovce. Na ich návšteve na východnom Slovensku ich sprevádzal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Predstavitelia vlády počas tlačovej besedy v Ďapalovciach sľúbili samosprávam a ľuďom z postihnutých okresov Stropkov, Humenné a Vranov nad Topľou pomoc v odstraňovaní škôd na majetkoch. 

Ako píše prešovský kraj na sociálnej sieti, prvá pomoc vlády je smerovaná cez ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Rezort plánuje dať 800 eur každej dotknutej domácnosti a každej zasiahnutej obci chce poskytnúť 15-tisíc eur. Podľa ministra práce Erika Tomáša taktiež sa vytvorí rezerva 1,5 milióna eur. Toto by nemala byť konečná pomoc, vláda sľúbila, že sa postará o všetkých, ktorí boli zemetrasením zasiahnutí.

„Verím, že premiérov prísľub o pomoci sa týmto nekončí, a že štát je postupne pripravený pomôcť každému, kto to bude potrebovať, sa stane realitou. Výška celkových škôd, ktorá sa pohybuje do 16 miliónov eur je vraj objem peňazí, ktorý štát musí zvládnuť. A ja kvôli našim obciam a ich ľuďom verím, že aj zvládne a táto aktuálna pomoc nebude konečná, ale bude permanentná po poslednú obec a jej poslednú rodinu,“ napísal na sociálnej sieti predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. 

Prešovská župa pomáha zasiahnutým oblastiam cez svoju Nadáciu PSK pre podporu rodiny. Pred týždňom rozdelili prvú finančnú pomoc vo výške 136 500 eur medzi 100 žiadateľov zo 14 obcí, ktorí požiadali o pomoc. Podľa členov kraja sú pripravení pomáhať ďalej, a to ďalším obyvateľov, ktorí nadáciu už kontaktovali alebo plánujú. Žiadosti im prichádzajú neustále a v súčasnosti ich je opäť vyše 100. 






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu