Prešovský samosprávny kraj schválil peňažnú pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením


Foto: Prešovský samosprávny kraj schválil peňažnú pomoc ľuďom zasiahnutým zemetrasením Foto: Facebook/Prešovský samosprávny kraj

Nadácia Prešovského samosprávneho kraja poskytne prvú finančnú pomoc ľudom, ktorým silné zemetrasenie z pondelka 9. októbra zničilo domovy. Použije sa na to 100-tisíc eur z účelovej dotácie schválenej krajskými poslancami a 36-tisíc eur z príspevkov verejnosti a darcov, ktorí zasielali peniaze na otvorený účet.

Správna rada nadácie rozhodla, že v prvej fáze sa prerozdelí suma 136 500 eur medzi 100 žiadateľov. V druhej fáze je pripravená pomoc pre ďalších, ktorí nadáciu kontaktovali alebo ju ešte len budú oslovovať.

„Nadačný účet je na tento účel stále otvorený a prijíma príspevky od verejnosti aj sponzorov. Zároveň apelujem na ľudí zasiahnutých zemetrasením, aby nás kontaktovali a dali nám vedieť, že finančnú pomoc potrebujú, a to vypísaním žiadosti,“ vyjadril sa k tejto situácii predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Krajská nadácia aktuálne podporí jednotlivcov a rodiny zo 14 obcí z okresov Humenné, Stropkov a Vranov nad Topľou. Prerozdelí medzi nich čiastky od 200 do 3-tisíc eur. Výška peňažnej pomoci sa určovala na základe požadovanej sumy a rozmerov škôd. Financie krajskej nadácie využijú na opravy rodinných domov, niektoré tiež na ich zbúranie.


Župa vyzýva vládu k pomoci

Prešovská župa v rámci zasadnutia svojho parlamentu schválila aj výzvu adresujúcu vláde Slovenskej republiky, aby sa pridala k pomoci na zmierňovaní dosahu po zemetrasení. Celkové škody spolu predstavujú 16 miliónov eur, z toho 10 miliónov je na súkromnom majetku obyvateľov.

„Vyzývame novú vládu, aby zaujala zodpovedný postoj a poskytla finančnú a materiálnu pomoc na odstraňovanie škôd a riešenie celkových následkov v dotknutých obciach. Pre nás je dôležité, aby požiadala Európsku komisiu v rámci Fondu solidarity o financie, ktoré by výrazne pomohli pri znižovaní nákladov v rámci zaznamenaných škôd,“ doplnil Milan Majerský.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu