Prešovský kraj vyčlení 180 miliónov eur na rozvoj regiónov. Podporí sa doprava, školstvo či zdravotníctvo


Foto: Prešovský kraj vyčlení 180 miliónov eur na rozvoj regiónov. Podporí sa doprava, školstvo či zdravotníctvo Foto: pexels.com

Zástupcovia štátnej správy, regionálnej a miestnej samosprávy, ako aj ďalší kľúčoví socio-ekonomickí partneri zo subregiónov Spiša, Šariša a Zemplína rozhodli o prerozdelení finančných prostriedkov na nové projekty v Prešovskom samosprávnom kraji.

Takmer 180 miliónov eur pôjde pre 85 projektov v 29 oblastiach. Z toho 153 miliónov predstavuje príspevok Európskeho fondu regionálneho rozvoja, čo je prvý objem financií z celkovej sumy 250 miliónov určenej pre Prešovský samosprávny kraj v novom programovom období v rámci Programu Slovensko.

„Pomaly nabiehame na systém, ktorý funguje v Poľsku. To znamená, že o čerpaní eurofondov budú rozhodovať regionálne štruktúry, teda územie. Zo 16 percent sa aktuálne dostávame na 19 percent eurofondov, ktoré má v kompetencii vyšší územný celok. Stále sme však ešte ďaleko od pomyselných 44 percent poľských eurofondov,“ poznamenal počas zasadnutia Rady partnerstva prešovského kraja jeho predseda Milan Majerský.

Dodal, že ide o podporu projektov, ktoré si vybrali ľudia z regiónov. Prvé investície by mali smerovať do oblasti školstva, zdravotníctva, sociálnych služieb, rozvoja dopravy či do sféry cestovného ruchu. Ďalšie zámery financovania má župa v oblasti odpadového hospodárstva, energetiky a budovanie administratívnych kapacít kraja.

Na zlepšenie dopravy pôjde 55 miliónov eur 

Rada partnerstva povolila na rozvoj dopravy v regiónoch Spiš a Šariš 55 miliónov eur. Určené sú na výstavbu, modernizáciu a rekonštrukciu ciest II. a III. triedy, konkrétne sa na to použije 24 miliónov eur. Ďalších 20 miliónov pôjde na rozvoj udržateľnej a integrovanej verejnej dopravy, a to zaobstaranie ekologických autobusov pre prímestskú dopravu, multimodálne dopravné terminály či inteligentné autobusové zastávky.


„Cyklodoprava a cykloturizmus sa podporí alokáciou 11 miliónov eur, predovšetkým ide o dobudovanie medzinárodnej cyklotrasy Eurovelo11. V rámci cestovného ruchu sme však nasmerovali investície aj do rozvoja kultúrneho a prírodného dedičstva v okolí Domaše či na území Polonín, a teda do regiónu Horného Zemplína,“ doplnil Milan Majerský.

Zároveň prešovský kraj plánuje vybudovať prístaviská k vodnej nádrže a domovský prístav pre výletnú loď či plávajúcej promenády. Ďalšou prioritou v cyklistike a turizme sú jednoznačne Poloniny, kam pôjde 15 miliónov eur, z toho 6 miliónov na vybudovanie časti viacúčelovej trasy Poloniny Trail.

Podporí sa rozvoj 12 škôl 

V rámci sociálnej oblasti sa finančne podporia mestské jasle, dobudujú a opravia sa dva domy sociálnych služieb a päť zariadení krízového bývania v objeme 11 miliónov eur. Prešovský kraj plánuje tiež zlepšiť vzdelávaciu infraštruktúru na stredných školách, odbornú prípravu a celoživotné vzdelávanie.

Podporí sa tak 12 stredných odborných škôl na území prešovskej župy za 36 miliónov eur. Výsledkom má byť napríklad Talentcentrum či Centrum simulačnej medicíny. V rámci zdravotníctva je na programe vybudovať tri nové centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti, pričom pôjde o projekty za 4 milióny eur.

Vo finančnej čiastke na rozvoj kraja ostane ďalších 100 miliónov eur, o ktorých použití rozhodnú regióny. Príležitosť uchádzať sa o financie z európskych zdrojov tak dostanú ďalšie projektové zámery.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu