Maďarskí turisti uviazli vo Vysokých Tatrách s vybitým mobilom. Horskí záchranári ich našli v noci


Foto: Maďarskí turisti uviazli vo Vysokých Tatrách s vybitým mobilom. Horskí záchranári ich našli v noci Foto: Horská záchranná služba

Horskí záchranári podnikli vo štvrtok 2. novembra popoludní vo Vysokých Tatrách niekoľkohodinové pátranie po dvoch maďarských turistoch, ktorí uviazli na neznámom mieste s vybitým telefónom. Informovala o tom Horská záchranná služba na oficiálnej internetovej stránke.

Dvojica pri zostupe z Veľkej Svišťovky smerom na Skalnaté pleso zišla z turistického chodníka a ocitla sa na mieste, odkiaľ nedokázala pokračovať. Skôr, ako sa im vybil telefón, stihli zavolať známemu a opísať mu, kde sa nachádzajú. Následne už nebolo možné sa s nimi skontaktovať a zistiť presnú polohu.

Do terénu bola vyslaná Vrtuľníková záchranná zdravotná služba z Popradu, ktorá v Starom Smokovci vyzdvihla dvoch horských záchranárov z Oblastného strediska Vysoké Tatry. Akciu komplikoval silný nárazový vietor, preto nebolo možné z vrtuľníka lokalizovať turistov ani vysadiť záchranárov.

Za 66-ročným mužom a 61-ročnou ženou sa preto vybrali pozemne. Terénnym vozidlom sa dostali k Skalnatému plesu, odkiaľ pokračovali pešo. Keďže nepoznali presnú polohu turistov, prehľadávali miesta, kde by sa mohli nachádzať podľa opisu, ktorý získali od oznamovateľa. Uviaznutú dvojicu našli v neskorých nočných hodinách pri potoku pod Folmarským hrebeňom.        


„Boli mierne podchladení, ale schopní pohybu. Po zateplení v sprievode so záchranármi vystúpili na Veľkú Svišťovku, odkiaľ pokračovali na Skalnaté pleso a ďalej terénnym vozidlom do Starého Smokovca. Tu bola záchranná akcia v skorých ranných hodinách ukončená,“ doplnila Horská záchranná služba. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu