Na Mukačevskej v Prešove pribudnú uzamykateľné stojiská na kontajnery


Foto: Na Mukačevskej v Prešove pribudnú uzamykateľné stojiská na kontajnery Foto: Mesto Prešov

Na Sídlisku 3 v Prešove pribudnú štyri nové kontajnerové stojiská. Ide o kovovú konštrukciu s prístreškom a uzamykateľnou bránou. V každom stojisku sa bude nachádzať deväť smetných nádob, s prácami začal zhotoviteľ už začiatkom marca. 

Stojiská budú slúžiť obyvateľom Mukačevskej z popisných čísel 3 až 5, 9 až 15, 17 až 25 a 31 až 39. Zaujímavým prvkom bude zelený pás na boku stojiska, ktorý by mal slúžiť na výsadbu popínavých rastlín. Stojisko bude navrhnuté ako prístrešok z jednoduchej uzatvorenej kovovej konštrukcie s uzamykateľnou bránou.

„Kryté uzamykateľné kontajnerové stanovištia predstavujú praktický a estetický prvok verejného priestranstva. Jednak eliminujú takzvaný odpadový turizmus, čo znamená, že nádoby na odpad napĺňajú iba obyvatelia, pre ktorých sú určené. Zároveň znemožňujú spätné vyberanie odpadu občanmi, ktorí v týchto nádobách hľadajú rôzne znovupoužiteľné predmety,“ uviedol primátor mesta František Oľha. 


Celková cena za spodnú stavbu pre štyri stojiská predstavuje takmer 16-tisíc eur bez DPH. Po ukončení spodnej stavby bude nasledovať realizácia samotných klietok a prístreškov, ktoré budú na základe memoranda o spolupráci prešovskej radnice a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Prešove stavať odsúdení na výkon trestu.

„Táto spolupráca zabezpečí výrazné zníženie nákladov a maximalizuje efektivitu využívania verejných financií. Všetky štyri kontajnerové stanovištia by mali byť hotové a pripravené na užívanie obyvateľmi v druhej polovici leta 2024,“ dodáva mesto na internetovej stránke.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu