V Zborove napredujú práce súvisiace s výstavbou rodinných domov. Projekt pomáha rómskym komunitám


Foto: V Zborove napredujú práce súvisiace s výstavbou rodinných domov. Projekt pomáha rómskym komunitám
Galéria: 5 fotiek
Foto: Projekt DOM.ov

Uplynulý týždeň sa v Zborove uskutočnilo stretnutie so zástupcami projektu DOM.ov, ale aj s inými mimovládnymi organizáciami, starostami a ďalšími príslušníkmi štatnej správy. Na stretnutí boli odprezentované aktivity projektu, ktorý sa dostal do realizačnej fázy. 

Do projektu výstavby rodinných domov v Zborove sa aktívne zapájame spoločne s Inovačným partnerským centrom v Prešove. Zabezpečujeme pozíciu odborného stavebného koordinátora, ktorý dohliada na celý proces od začiatku až po koniec realizácie pomoci rómskym komunitám,“ informuje Prešovský samosprávny kraj na sociálnej sieti

Organizácia DOM.ov nadviazala spoluprácu s obcou už v roku 2019, v tom čase sa do sporenia zapojilo 20 rodín, ktoré si chceli postaviť legálne domy. Obec na začiatku plánovala využiť projekt jednoduchých pozemkových úprav, ktorý už mala schválený.

Z dôvodu komplikácií zo strany úradu splnomocnenca nebol zámer realizovaný. Náhrada bola nájdená vo vlastných pozemkoch obce. V tejto lokalite bolo potrebné vyriešiť situáciu s plánovanou železnicou, ktorej pásmo zasahovalo do obecných pozemkov. 

Dlhoročné snahy v obci sa vyplatili. Veci sa dali do pohybu v roku 2022. Vďaka participácii na projekte HERO sme mohli premeniť dlhoročné budovanie zázemia pre svojpomocnú výstavbu na prvé základy domov,“ informuje DOM.ov prostredníctvom webovej stránky


Pri projekte bolo potrebné zmeniť aj územný plán obce, pričom všetky úradné záležitosti zabrali viac ako rok. Počas toho si klienti, ktorí mali záujem o výstavbu domov, našli nové zamestania, vybavili si pôžičky na nákup stavebného materiálu. 

Hneď po získaní právoplatného stavebného povolenia sme v novembri začali s terénnymi úpravami a výkopom základov na šiestich parcelách. Plán je do zimy stihnúť zabetónovať základovú dosku. Zároveň sa pripravujeme s ďalšími rodinami v obci,“ dodávajú zakladatelia projektu DOM.ov. 

Svojpomocná výstavba rodinných domov aktuálne prebieha v obciach Frička, Lenartov, Nižný Tvarožec, Čičava, Kamenná Poruba, Vechec, Rožkovany, Toporec, Veľká Lomnica a Varhaňovce. 

V rámci projektu sú pripravené ešte štyri pozemky, na ktorých by sa malo s výstavbou začať v prvej polovici nasledujúceho roka. Projekt DOM.ov pracuje tiež na príprave ďalšieho vhodného územia na výstavbu rodinných domov. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu