Ak idete na túru osamote, informujte o tom známych. Pomôžete predísť zbytočnému zásahu horských záchranárov


Foto: Ak idete na túru osamote, informujte o tom známych. Pomôžete predísť zbytočnému zásahu horských záchranárov Foto: pixabay.com

Počas letných mesiacov sú turistické chodníky vo všetkých horských lokalitách Slovenska plné návštevníkov. Niektorí sa vydajú do hôr osamote, a preto Horská záchranná služba vyzýva každého, kto sa rozhodne turistiku absolvovať sám, aby o svojich plánoch informoval rodinu alebo blízkych. 

Rovnako to platí aj ak prechádzate terénom, v ktorom chýba pokrytie mobilnými operátormi. Blízkym by ste v takom prípade mali oznámiť predpokladaný návrat z turistiky. Svojou zodpovednosťou pomôžete predísť zbytočnému zásahu horských záchranárov. 

Pátranie po nezvestnom turistovi, ktorý len pozabudne rodine oznámiť, že je v bezpečí, stojí záchranárov čas, ktorý môže byť potrebný pri poskytovaní pomoci inému človeku v núdzi. Či už sa jedná o menej náročnú túru, alebo o pohyb vo vysokohorskom teréne, je vždy vhodné vyraziť aspoň vo dvojici,“ uvádza Horská záchranná služba. 


Rozhodujúcim faktorom je aj počasie, ktoré počas tohto víkendu nebude podľa meteorológov príjemné. Horskí záchranári pripomínajú, že v letnom období je zvýšená búrková činnosť. V prípade zhoršenia počasia by mal každý turista zvážiť terén, v ktorom sa chce pohybovať. 

„Počas búrok nie je vhodné pohybovať sa exponovaným terénom a po otvorených priestranstvách, ani prechádzať po hrebeňoch hôr. Po daždi je terén často blatistý, mokrý a hrozí pošmyknutie. Nezabúdajme, že túra končí nie na vrchole štítov a hôr, ale až bezpečným návratom domov,“ dodáva Horská záchranná služba. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu