FOTO: Popradská nemocnica predstavila v rámci veľkých zmien prvé dve novinky


FOTO: Popradská nemocnica predstavila v rámci veľkých zmien prvé dve novinky
Galéria: 4 fotky
Foto: Nemocnica Poprad

Nemocnica Poprad v rámci veľkých zmien predstavila prvé dve novinky. Do prevádzky bola uvedená moderná očná klinika a taktiež multifunkčné diagnostické zariadenie, ktoré bude mať využitie v rôznych oblastiach medicíny nielen na diagnostiku, ale aj intervenčné zákroky. 

Jednodňová zdravotná starostlivosť v odbore oftalmológia

V popradskej nemocnici bola vybudovaná moderná očná klinika, ktorú si budú môcť pacienti vyskúšať už počas týchto dní. Do tohto projektu bolo investovaných takmer 1,2 milióna eur. Všetky vyšetrenia a úkony sa budú vykonávať na jednom mieste.

Očná klinika má ambulantnú a zákrokovú časť a operačný trakt. Ako informuje PR manažérka Nemocnice Poprad Martina Pavliková, výstavbu novej očnej kliniky sa podarilo vďaka skvelej spolupráci zadávateľa a realizátorov zo Svitu uskutočniť za 200 kalendárnych dní. 

„Nová ambulantná časť bude najexponovanejšia, nachádzajú sa tu všeobecná, príjmová a metabolická ambulancia s laserovými vyšetrovacími prístrojmi. Priestory operačného traktu sú usporiadané tak, aby bol zabezpečený správny pohyb pacientov, personálu a zdravotníckeho materiálu. Máme premyslený logisticky, odborne aj medicínsky náš koncept zdravotnej starostlivosti a verím, že to pacienti pocítia vo výraznej zmene k lepšiemu,“ hovorí primárka očného oddelenia MUDr. Mária Michalková.



Zmodernizované rádiodiagnostické pracovisko

Od augusta je v skúšobnej prevádzke zmodernizované rádiodiagnostické pracovisko, kde vďaka najmodernejšiemu multifunkčnému prístroju je možné vykonávať intervenčné zákroky v rôznych oblastiach od onkológie, cez gynekológiu, tráviaci trakt až po cievny systém.

Pracovisko za takmer 800-tisíc eur spolufinancovala Európska únia, k dispozícii je pre takmer 300-tisícovú spádovú oblasť. Základom vynoveného pracoviska diagnostiky a intervencie je nový RTG prístroj v celkovej hodnote takmer 700-tisíc. 

„Je to multifunkčný diagnostický prístroj pre vyšetrenie tvrdých a mäkkých tkanív pomocou röntgenového žiarenia. Takto je možné realizovať širokú škálu veľmi presných, bezbolestných a rýchlych vyšetrení – prsníkov, ženských či mužských pohlavných orgánov, súčastí tráviaceho traktu (najčastejšie hltan, žalúdok, pankreas, tenké črevo, žlčník), ale aj cievneho systému a ďalších orgánov,“ vysvetľuje MUDr. Annamária Miháliková, riaditeľka úseku liečebno-preventívnej starostlivosti popradskej nemocnice.

Prístroj disponuje plochým detektorom a 3D zobrazením. Ako uvádza Annamária Miháliková, je to jedna z najspoľahlivejších metód včasnej diagnostiky a intervencie. Cieľom je komplexná zdravotná starostlivosť s dôrazom na miniinvazívne zákroky a rýchly návrat pacienta do bežného života. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu