Niektoré turistické chodníky vo Vysokých Tatrách budú od novembra uzavreté. Zvieratá čaká zimný odpočinok


Foto: Niektoré turistické chodníky vo Vysokých Tatrách budú od novembra uzavreté. Zvieratá čaká zimný odpočinok Foto: Facebook/Tatry

Letná turistická sezóna sa v Tatranskom národnom parku blíži ku koncu. Už počas októbra sa v niektorých oblastiach Vysokých Tatier objavil sneh. V súvislosti s výrazným ochladením a snežením na horách upozorňuje Horská záchranná služba na internetovej stránke návštevníkov na zmenu podmienok na turistiku. 

„Upozorňujeme na výrazný pokles teplôt aj počas dňa a nočné teploty pod bodom mrazu. To má za následok námrazu a zľadovatené miesta, ktoré pretrvávajú aj cez deň. Doporučujeme mať na túre k dispozícii retiazkové mačky a zvýšiť opatrnosť pri pohybe v horách, sledovať vývoj počasia a zohľadniť aj kratšie dni pri plánovaní trasy a trvania túry,“ uvádza Horská záchranná služba.

Niektoré turistické chodníky čaká zimná uzávera

Od 1. novembra do 15. júna bude prebiehať zimná uzávera vybraných turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách. Ako informuje Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry na internetovej stránke, uzavreté sú najmä vyššie položené chodníky, sedlá a štíty. Chodníky vedúce k vysokohorským chatám sú otvorené celoročne, výnimkou je Chata pod Rysmi. 

Počas zimnej uzávery si príroda a niektoré druhy zvierat užívajú zimný odpočinok. Zvieratá žijúce v Tatranskom národnom parku sa na toto ročné obdobie pripravujú už počas jesene. Zima pre nich často znamená náročný boj o prežitie v snehu a mrazoch pri obmedzenom množstve dostupnej potravy. Pre kamzíkov začína obdobie zachovania rodu a prežitie čriedy počas zimy až do jarných mesiacov.



„V zimnom období je pre kamzičiu zver kritickým ani nie tak nedostatok potravy a zlé poveternostné podmienky, ako vyrušovanie ľuďmi, ktorí nedodržujú zimnú uzáveru turistických chodníkov. Zmena stanovišťa v zimných mesiacoch má za následok presun kamzičej zveri do miest s nevhodnou snehovou pokrývkou. Často sa stáva, že sa kamzíky dostanú do kritických situácií – do hlbokého snehu, kde ich pobyt neprimerane vysiľuje a v čase strádania znižuje ich fyzickú odolnosť a schopnosť čeliť nepriaznivým podmienkam,“ uvádza Peter Dzurilla zo Správy Tatranského národného parku.

Toto októbrové ochladenie čoskoro ukončí aj aktivitu svišťov. Intenzívne sa pripravujú na zimný spánok, počas ktorého dokážu prežiť len z tukových zásob vytvorených vo vegetačnom období. Ich pískanie sa onedlho vytratí z tatranských dolín a začne sa opäť ozývať najskôr v polovici apríla. Na zimu sa od novembra budú pripravovať aj medvede. 

„Medvede patria medzi tzv. nepravých zimných spáčov, čo znamená, že počas teplejších a na potravu priaznivých zím nemusia hibernovať. Pred zimným spánkom si medvede potrebujú vytvoriť dostatočné energetické zásoby, aby prežili zimu bez prijímania potravy. Počas leta a jesene si musia intenzívnym kŕmením nahromadiť čo najviac podkožného tuku. Medvede môžu spať nepretržite týždne alebo aj mesiace bez jedenia, pitia či vylučovania,“ informuje Peter Dzurilla.

Aj napriek zimnej uzávere budete mať možnosť počas daných mesiacov navštíviť iné turistické chodníky vo Vysokých Tatrách. Všetky miesta, ktorých sa týka uzávera, sú v teréne označené. Ako dodáva Horská záchranná služba, orientáciu v teréne počas snehovej pokrývky uľahčí aj zimné tyčové značenie. Horská záchranná služba odporúča turistom v zimnom období používať patričnú výstroj a výzbroj a aby aj v tomto zimnom období kládli veľký dôraz na dôsledné dodržiavanie pokynov HZS a Návštevného poriadku TANAPu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu