Giraltovčania plesali viackrát, sezónu ukončujú fašiangovou zábavou


Foto: Giraltovčania plesali viackrát, sezónu ukončujú fašiangovou zábavou
Galéria: 3 fotky
Foto: Mesto Giraltovce

V meste Giraltovce, okres Svidník, a okolitých dedinách o kultúrne podujatia a dobrú zábavu nie je núdza. Svedčí o tom aj organizácia plesov. Mesto zároveň uzatvorilo plesovú sezónu a zavŕšilo fašiangovú zábavu.

„Táto sobota je posledná plesová. Čo sa týka tohtoročnej plesovej sezóny, minulý víkend bol takým vyvrcholením. Minulý piatok sa konal Mestský ples v Giraltovciach a v sobotu ples v Alfe, v Brezove a Kukovej,“ vyjadrila sa pracovníčka kultúry MsÚ Giraltovce Michaela Marcinová. Podobne sú na tom aj okolité mestá, kde sa tiež organizuje viacero plesov. Známy je tiež ples v Brezove, ktorý bol tohto roku v štýle Jamesa Bonda.

Mestský ples sa niesol v duchu pop-rock hudobného štýlu

Počas tradičného Mestského fašiangového plesu hrala do tanca kapela Es-Kvartet z Michaloviec, o kultúrny program sa postaralo hudobné zoskupenie Abba Show. „Účastníkov svojím vystúpením dojali, v hodinovom bloku zaspievalo všetky tanečné hity známej švédskej kapely. No úvodné vystúpenie Ivanky Koreňovej s piesňou Hany Zagorovej - Maluj zase obrázky už naznačovalo, že tento ples bude netradičný a ponesie sa v duchu pop -rock hudobného štýlu, ktorý účastníci plesu uvítali,“ zhodnotila Marcinová.

Hostia merali desiatky kilometrov

Giraltovský ples si miestnych získal už v minulosti. Vyhľadávajú ho však aj návštevníci, ktorí kvôli dobrej zábave precestujú 50 až 100 kilometrov. „Niektorí hostia plesu sú už takpovediac jeho súčasťou, pretože navštevujú mestský ples pravidelne. Ale zavítali k nám hostia aj zo Svidníka, Sabinova či Starej Ľubovne,“ uviedla kultúrna referentka. Praktické ceny v tombole potešili. Výnimočnosť atmosféry plesu podľa nej dodalo osvetlenie sály a vstupného priestoru Domu kultúry, ktoré dostalo mesto od firmy Grand Sound&Roko ako sponzorský dar.

Charitatívny rozmer

Prvý reprezentačný ples s charitatívnym účelom pripravila známa giraltovská stavebná firma. Výťažok z plesu poputoval Bianke Palubovej s rázštepom chrbtice a rodinke z Ďapaloviec, ktorá prišla v dôsledku zemetrasenia o svoj príbytok. Obom rodinám odovzdali hlavní organizátori z firmy Tobi peňažné dary – šekové poukážky v hodnote 500 eur.

Štedrí však boli aj účastníci plesu, ktorí sa vzdali svojich tombolových cien. Výherkyňa darovala počas tomboly televízor, ktorú firma zakúpila a venovaný bol aj notebook. „Bianke som ho daroval rád, teším sa, že ju to potešilo. Nech jej pomáha pri štúdiu,“ vyjadril sa Adam Havrila.


„Bol to nezabudnuteľný večer plný zábavy a dobra, ku ktorému všetci zúčastnení prispeli k dobrej veci a stali sa kľúčom k tomu, aby bol špeciálnym a výnimočným. Ich prítomnosť a podpora bola obrovským prínosom pre rodinky, ktorým sme spoločne prispeli k zlepšeniu života. Nie vlastnou vinou sa totiž ocitli v situácii, kde sa im zíde každá pomocná ruka. Sme radi, že sme sa na tom mohli podieľať,“ uviedol riaditeľ Marek Zajac. Vystúpili ĽH Beťare a FS Topľan. Firma je zároveň známa zákazkou, počas ktorej búrali prvé domy v Baškovciach, tiež zničené zemetrasením. Rodiny začínajú žiť odznova a budovať svoje domovy nanovo.

Nechýbala elegancia

V giraltovskom hoteli Alfa plesali už po piaty krát, organizátori tiež verejne poďakovali za dary, ktoré im do tomboly venovali sponzori. „Vaša štedrosť a sponzorstvo prispelo k vytvoreniu nezabudnuteľnej atmosféry. Vnímame túto podporu ako základ pre úspech našich podujatí a ceníme si Vašu oddanosť. Ďakujeme ešte raz, že ste náš ples spravili ešte výnimočnejším a pevne veríme, že naša spolupráca bude pokračovať aj v budúcnosti,“ vyjadrili sa organizátori. O zábavu sa starala päťčlenná ĽH Čavargoš a o ďalšie emociálne zážitky ples obohatili vystúpenia zostavy Acustic Trio s akordeonistom Jozef Chovancom a spoločenské tance v podaní tanečného klubu Ellegance Košice.

Fašiangový sprievod so šiškami a zabíjačka

Tento rok mesto zavŕši obdobie fašiangov počas dvoch dní. V piatok štartovalo podujatie pred mestským úradom fašiangovým sprievodom, ktorý má v Giraltovciach bohatú tradíciu. Sobota patrí zabíjačkovým hodom a špecialitám. Podujatie láka miestnych obyvateľov, žiakov a študentov, ale aj návštevníkov okolia. Počas fašiangového sprievodu sa účastníci nezaobišli bez šišiek. 500 šišiek napiekli pracovníčky z komunitného centra, materskej školy a Súkromnej ZŠ.

Výťažok z predaja počas zabíjačky poputuje Školskému klubu detí pri ZŠ v Giraltovciach. Akciu každoročne svojím spevom a tancom spestrujú folkloristi a ani tento rok ju nevynechávajú členovia súboru FS Topľan. Zvykom je aj typické maskovanie v rôznorodých maskách. Vyvrcholením podujatia býva pochovanie basy a vynášanie moreny.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu