V krompašskej nemocnici vedia rýchlejšie diagnostikovať novorodeneckú žltačku vďaka novému prístroju


Foto: V krompašskej nemocnici vedia rýchlejšie diagnostikovať novorodeneckú žltačku vďaka novému prístroju Foto: Nemocnica AGEL Krompachy

Nový prístroj Bilirubínometer dokáže v priebehu niekoľkých sekúnd diagnostikovať novorodeneckú žltačku. Ako informuje krompašská nemocnica na oficiálnej internetovej stránke, jeho výhodou je aj neinvazívny postup pri vyšetrovaní novorodencov. Bilirubínometria je dôležitá diagnostická technika, ktorá sa používa na meranie žlčového pigmentu.

Ten sa vytvára pri rozklade hemoglobínu v červených krvných bunkách. Jeho správne hodnotenie a monitorovanie je kritické pre vyhľadávanie a sledovanie stavov, ako je žltačka a poruchy pečene.



„Novorodenci majú často problémy s rozkladom bilirubínu a jeho vylučovaním z tela, čo môže viesť k žltačke a potenciálne vážnym komplikáciám,“ hovorí vedúca sestra novorodeneckého oddelenia krompašskej nemocnice Mgr. Klaudia Tatarková.

Nový prístroj je pre nemocnicu obrovská pomoc. Podľa vedúcej sestry v minulosti museli odobrať bábätkám vzorku krvi a na jej laboratórnu diagnostiku sa čakalo aj niekoľko hodín. Teraz vedia diagnostikovať žltačku v priebehu niekoľkých sekúnd. Výhodou prístroja je aj to, že nevyžaduje odber krvi, čo je v prípade novorodencov nesmiernym prínosom. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu