Geoportál PSK môže vyhrať jednu z prestížnych cien za inovácie v politike. O víťazoch sa rozhodne v januári


Foto: Geoportál PSK môže vyhrať jednu z prestížnych cien za inovácie v politike. O víťazoch sa rozhodne v januári Foto: Ilustračné/pixabay.com

Mapový portál Prešovského samosprávneho kraja bol v týchto dňoch nominovaný na cenu v súťaži Inovácie v politike 2024, konkrétne v kategórii Technológie demokracie. O prípadnej výhre rozhodne celoeurópska občianska porota a výsledky budú verejnosti známe už v polovici januára 2024. Tie budú oficiálne vyhlásené na slávnostnom ceremoniáli v Barcelone, ktorý sa uskutoční v apríli toho istého roku.

Prešovská župa má šancu uspieť v medzinárodnej súťaži inovácií v politike. Vybojoval si v nej nominačnú miestenku so svojím geoportálom www.geopresovregion.sk, ktorý vybudoval v roku 2019. Mapový portál už viac ako štyri roky prináša socio-ekonomickým partnerom PSK a verejnosti kvalitné a aktuálne otvorené dáta z rôznych oblastí,“ informuje Prešovský samosprávny kraj prostredníctvom webovej stránky.

Bol vytvorený v rámci skvalitňovania služieb a implementácie inteligentných procesov na úrade Prešovského samosprávneho kraja. Na vytvorení sa podieľali aj odborníci z Katedry geografie a aplikovanej geoinformatiky Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity. Rovnako ide aj o výsledok spolupráce prešovskej krajskej samosprávy so svetovou bankou.



Portál sprístupňuje open dáta, priestorové informácie a geografické informačné systémy (GIS) okrem súkromného sektora a samospráv aj bežnému občanovi. Slúži na spoznávanie regiónu, efektívnu výmenu informácií medzi inštitúciami a jednoduché sprostredkovanie dôležitých tém,“ dopĺňa župa.

Na portáli je možné nájsť dátový katalóg, rôzne tematické a mapové aplikácie, ale aj mapový prehliadač, ktorý je o niečo pokročilejší. Nachádzajú sa v ňom informácie o porgramovom období, priemyslených parkoch, inovačnom potenciáli kraja a rozvojových projektových zámeroch kraja. Rovnako je možné získať na ňom rôzne informácie z dopravy, kultúry a zdravotníctva.

Projekt prešovskej župy do súťaže konkrétne nominovala PR agentúra Seesame z Bratislavy, ktorá je od roku 2020 jej hlavným partnerom pre Slovensko a Českú republiku. Vyhodnocovanie projektov prebehne v období od 20. decembra 2023 do 7. januára 2024. Víťazi získajú prístup k prominentnej platforme, ktorá im umožní prezentovať svoje projekty a nadviazať nové kontakty,“ dodáva samosprávny kraj.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu