FOTO: Krypta v obci Osadné pri Snine ukrýva kosti viac než tisíc vojakov. Pred sto rokmi tu krv tiekla prúdom


FOTO: Krypta v obci Osadné pri Snine ukrýva kosti viac než tisíc vojakov. Pred sto rokmi tu krv tiekla prúdom
Galéria: 25 fotiek
Foto: presovak.sk

Na samom okraji Prešovského kraja asi 20 kilometrov severne od Sniny leží nenápadná dedinka Osadné, ktorá si však prešla búrlivou históriou. Už na počiatku prvej svetovej vojny sa v jej bezprostrednej blízkosti odohrávali krvavé boje. Stopy týchto udalostí tu možno nájsť aj po viac než sto rokoch. 

V pôvodne rusínskej obci žije podľa oficiálnych údajov 130 obyvateľov. Cesta, ktorá sem vedie, za obcou končí a ďalej nasleduje len hustý les a hranica s Poľskom. Napriek tomu sa v obci nachádzajú dva kostoly a dom smútku, dva cintoríny, turistické centrum, výčap s pivom, no hlavne krypta s viac ako tisíckou kostier mŕtvych vojakov. Práva vďaka nej je Osadné minimálne slovenský unikát. 

Krypta s pozostatkami vojakov rakúsko-uhorskej a ruskej armády sa nachádza priamo pod obradnou sieňou miestneho pravoslávneho chrámu. Prístupná je nonstop – stačí otvoriť nenápadné dvere na boku kostola a zasvietiť svetlo. Po schodoch možno zísť do miestnosti, kde sú v obdĺžnikovom otvore umiestnené vyše sto rokov staré lebky a kosti. Priestory sú vybavené interaktívnou tabuľou, ktorá návštevníkov informuje o histórii obce a samotnej hrobky. 

Pozostatky ľudských tiel sú uložené v jame s rozmermi 2 krát 4 metre, pričom jej hĺbka je údajne až 11 metrov. Pozostatky rakúsko-uhorských a ruských vojakov začali v okolí obce exhumovať v 20. rokoch minulého storočia. Najprv boli pochované v hromadnej hrobke na vojenskom cintoríne, v 30. rokoch počas stavby chrámu bola väčšina umiestnená v krypte. 


Počty padlých a exhumovaných vojakov sa nezachovali. Zo záznamov z vojenských archívov však vyplýva, že z vojenských cintorínov v Osadnom a v okolí bolo v roku 1933 do krypty prenesených 931 vojakov. Ďalších 94 tiel bolo exhumovaných z roztrúsených hrobov z lokality chotára na Skórach. Zaujímavosťou je aj to, že tohto celkového počtu 1025 padlých sa podarilo identifikovať len 23 osôb. 

Dobové zábery z prvej svetovej vojny v okolí Osadného na stenách krypty. 

V rokoch nasledujúcich po jej dokončení sa na kryptu postupne zabudlo. Koncom storočia sa o ňu začali zaujímať turisti aj ochranári, krypta však bola po desaťročiach nezáujmu v zlom technickom stave a zatekala jej strecha. Aktivisti nakoniec získali financie na opravu od ruského a rakúskeho veľvyslanectva. 

Dnes je krypta zrekonštruovaná a navštevuje ju mnoho domácich aj zahraničných turistov. Aj vďaka tejto atrakcii si obec všimol režisér Marko Škop, ktorý neskôr natočil dokumentárny film „Osadné“. V okolí obce je navyše podmanivá príroda a hory ponúkajúce okúzľujúce výhľady. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu