Výskyt žltačky v Prešovskom kraji sa rozšíril o ďalšie okresy


Foto: Výskyt žltačky v Prešovskom kraji sa rozšíril o ďalšie okresy Foto: Fakultná nemocnica J. A. Reimana Prešov

V prešovskej nemocnici bolo hospitalizovaných už cez 700 pacientov s infekčnou hepatitídou typu A. V súčasnosti zdravotníci evidujú 5 typov vírusových hepatitíd, označovaných veľkými písmenami abecedy od A po E.

V kraji sa podľa epidemiologičky Martiny Havrilovej z Pracoviska hygieny a epidemiológie FNsP J. A. Reimana Prešov najviac vyskytuje práve hepatitída A. Výskyt chorenia má aj napriek novým prípadom podľa nej klesajúcu tendenciu. K poklesu počtu hospitalizovaných pacientov pokladá zlepšený manažment očkovania i lepšej dostupnosti vakcín.

Pribudli prípady vo Svidníku, Snine a Bardejove

Medzi hospitalizovanými sú väčšinou nakazení detskí pacienti. „Aktuálne dominuje výskyt v okresoch Snina, Svidník, Bardejov, sporadicky stále pretrváva ojedinelý výskyt v Prešove. Menší podiel hospitalizovaných tvoria dospelí, často v epidemiologickej súvislosti,“ tvrdí primárka Adriána Capáková z oddelena infektológie.

„Nekomplikované vírusové ochorenie liečime vitamínmi a hepatoprotektívami, ďalej liečime pridružené sprievodné príznaky a diagnózy, odporúčame kľudový režim aj tri mesiace, vitamíny a nemastnú diétu.“ Priemerná doba nekomplikovanej hepatitídy je jeden až dva týždne, kedy je pacient najviac infekčný. Najdlhšie hospitalizovali dieťa aj dospelého po dobu dvoch mesiacov.


V školách rušia akcie a presúvajú termíny

Prevencia a liečba je podľa nej pomerne jednoduchá. Opatrnosti však nie je nikdy dosť. V školských a predškolských zariadeniach platia zvýšené hygienické opatrenia, takže rodičia by nemali podliehať panike. V týchto dňoch sa vyhýbajú aj kultúrnym podujatiam, nakoľko to RÚVZ neodporúča a radšej ich prekladajú na iné termíny. Okrem žltačky momentálne v regióne deti ohrozuje aj „šarlachová“ angína či zápal očných spojiviek.

Príznakov je viac

Nákazlivé akútne ochorenie, ktoré nazývajú aj chorobou špinavých rúk, sa najčastejšie šíri neumytými rukami, konzumáciou infikovaných potravín a vody a osobným kontaktom s nakazeným. Inkubačná doba ochorenia je 15 až 50 dní. Príznaky sú veľmi podobné začínajúcej chrípke – únava, bolesti svalov, horúčka, nevoľnosť, zvracanie, bolesť brucha či kĺbov, strata chuti do jedla, príliš svetlá stolica či tmavý moč.

U niekoho sa môže prejaviť aj žltnutie kože či očného bielka. Pokiaľ bol niekto v priamom kontakte s nakazeným, mal by sa podrobiť niekoľkým karanténnym opatreniam a hygiena môže nariadiť očkovanie. Taktiež v 7 až 10-dňových intervaloch by sa mal na základe ich pokynov podrobiť odberu vzoriek biologického materiálu na laboratórne vyšetrenie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu