Zákaz herní nestačí. Hazard sa presunul na internet


Foto: Zákaz herní nestačí. Hazard sa presunul na internet

V januári 2021 poslanci prešovského mestského zastupiteľstva zakázali prevádzkovanie hazardu na svojom území. Prechádzala mu nezvyčajne veľká petícia (17 tisíc podpisov) a pomerne silný občiansky tlak. Intenzita hrania ale neklesá – ani počet hráčov. Naopak, čísla z obdobia “Covidu” aj po ňom nám hovoria – v hazarde sa točí viac peňazí ako predtým. Len to toľko nie je na očiach.

V RTVS sme mohli vidieť reportáž s riaditeľkou organizácie pomáhajúcej závislým Trojlístok Denisou Šoltésovou, ktorá uviedla, že z 800 ľudí, ktorí majú problém s hazardom, nie je ani jeden, ktorý má problém s kamennými prevádzkami – všetci už fungujú v online priestore. Padol tak starý argument, že herne sa presunú do okolitých obcí. Nepotrebujú to, presunuli sa na internet. Na hranie dnes už nepotrebuje ani vstať z postele. Všetko potrebné máte v telefóne.

Pol milióna eur, ktoré predtým vyberal Prešov z 27 herní a jedného kasína – končí dnes v štátnom rozpočte. Objavila sa aktivita povoliť opäť čiastočne hazard v meste, ale skončila neúspešne.

Pointa je v tom, že spomínané zákazy (boli prijaté aj v iných slovenských mestách) sa nezjavili samé od seba. Povolil ich zákon Pellegriniho vlády – ten istý zákon však aj uvoľnil stavidlá internetovému hraniu.

Počet licencií online kasín stúpa – koniec koncov ide o lukratívne podnikanie, takže prevádzkovatelia si dajú záležať, aby naplnili literu zákona do posledného písmena. Objem hrania sa nezmenšil, zväčšil sa. V Registri vylúčených osôb sú automaticky ľudia v hmotnej núdzi, patologickí hráči, študenti so štipendiami, rodičia neplatiaci alimenty, ale je to len malá a potencionálna časť ľudí, ktorí môžu mať s hazardom vážny problém.

Monopol na udeľovanie licencií online hrania drží štát. Inštitút INESS vydal správu, v ktorej poznamenal, že občania sa uspokojili s rušením kamenných herní, ale neskúmajú ďalšie dôsledky. V správe sa uvádza, že tipovanie v časoch športových prenosov a streamov absolútne ovládlo médiá. Plus je tu možnosť presunu hráčov na zahraničné služby. Kasína sú síce v Európe regulované, existuje zložitý systém povolených a zakázaných IP adries, ale cestičky k hraniu sa nakoniec nájdu.

Regulácia hazardu teoreticky už nie je na mestách – ale iba teoreticky. Samosprávy majú najväčšie páky na zmeny zákonov na úrovni štátu. Mali by tlačiť na zvýšenie informovanosti a vzdelávania, nové regulácie a obmedzenia (povedzme napríklad v oblasti televíznych reklám), pomáhať ľuďom s problémami, podporovať organizácie, ktoré sa tejto téme venujú, tlačiť na zásady zodpovedného hrania, nielen presunúť horúci zemiak do iných rúk. Uspokojiť sa s plošným zákazom kamenných prevádzok nestačí, pretože ide len o zmenu formy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok