Bol prvým taxikárom a jedným z prvých majiteľov lyží v Sabinove. Prešovský rodák vozil zákazníkov až do Budapešti


Foto: Bol prvým taxikárom a jedným z prvých majiteľov lyží v Sabinove. Prešovský rodák vozil zákazníkov až do Budapešti Foto: ilustračné/pixabay.com

Prvý sabinovský taxikár vozil zákazníkov do Budapešti, vlastnil čerpaciu stanicu s nádržou na 30-tisíc litrov a bol jedným z prvých majiteľov lyží v Sabinove. Prešovský rodák Karol Čížek sa do Sabinova presťahoval so svojou manželkou po svadbe. Informovalo tom mesto na sociálnej sieti s odvolaním sa na publikáciu Mestečko na Toryse v spomienkach starých Sabinovčanov od Waltera Frohmanna. 

Karol Čížek sa vyučil za automechanika a svoje prvé auto, ktorým bola Pragovka, si kúpil po vzniku Prvej Československej republiky. Do konca druhej svetovej vojny vlastnil čerpaciu stanicu s nádržou na 30-tisíc litrov.  

„Ako taxikár sa stal veľmi žiadaným a úspešným. Neskôr si kúpil šesťmiestnu Tatru. Svojich zákazníkov, najmä z radov bohatších klientov, neraz vozieval až do Budapešti, najmä na veľké futbalové zápasy vtedy známych slávnych maďarských futbalových klubov,“ uviedlo mesto. 


Karol Čížek sa vo voľnom čase venoval turistike a ako jeden z prvých obyvateľov Sabinova vlastnil lyže. Počas vojny sa uňho nakrátko ubytovali sovietski vojaci, ktorí ostreľovali zakopaných Nemcov v lese nad Pečovskou Novou Vsou z kaťuší za taxikárovým domom.

Karol Čížek zomrel doma 10. 10. 1950 vo veku 45 rokov.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu