MAPA: Fotograf Zdenko Dzurjanin nafotil za 8 rokov všetkých vyše 4-tisíc slovenských kostolov


Foto: MAPA: Fotograf Zdenko Dzurjanin nafotil za 8 rokov všetkých vyše 4-tisíc slovenských kostolov Foto: Facebook/VEŽA Konkatedrály sv. Mikuláša v Prešove

Fotograf Zdenko Dzurjanin obišiel s objektívom 2927 slovenských obcí a v nich 4181 kostolov. Trvalo mu to osem rokom a výsledkom je ucelená zbierka snímok, ale aj interaktívna mapa, zaznamenávajúca každý jeden kresťanský svätostánok v krajine. 

Autor na projekte spolupracoval s diplomatom Pavlom Demešom, ktorý preň vymyslel unikátny kurátorský koncept. Zrodila sa tak výstava, ktorá bola doposiaľ prezentovaná v Bratislave, Košiciach, Vranove nad Topľou, Pruskom, Považskej Bystrici, Krásne nad Kysucou, a dokonca aj v poľskom Vroclave. Najbližšia sa uskutoční v marci 2024 v kostole vo Vrábľoch.

Pavol Demeš na prednáškach zoznamuje poslucháčov okrem vývoja našich sakrálnych stavieb aj s ich teritoriálnym rozložením, pričom pozná množstvo ďalších zaujímavostí. Môžete napríklad zistiť, ktoré naše kostoly sú zapísané v UNESCO, ktorý je najmenší kostol na Slovensku, alebo ktorý kostol má najväčší zvon. 

Databázu kostolov si môžete pozrieť aj online z pohodlia domova na stránke www.kostolyslovenska.sk. Webová aplikácia umožňuje pohodlné vyhľadávanie kostolov a ich stručných charakteristík, a to aj na základe denominácie, patrocínia, príslušnosti k cirkevnej či samosprávnej jednotke a podobne.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu