V Bardejovskom okrese realizujú investičnú akciu za 3,8 milióna eur. Treba rátať s dopravnými obmedzeniami


Foto: V Bardejovskom okrese realizujú investičnú akciu za 3,8 milióna eur. Treba rátať s dopravnými obmedzeniami Foto: Prešovský samosprávny kraj

Cestnú infraštruktúru medzi Kľušovskou Zábavou a Hertníkom zmodernizujú. Komplexnou rekonštrukciou prejde päťkilometrový úsek cesty a tri mosty. Celková investícia predstavuje sumu 3,8 milióna eur. Prešovský samosprávny kraj (PSK) odovzdal cestu zhotoviteľovi Eurovia SK v utorok 5. marca. 

„Zvýšenie bezpečnosti a kvality cestnej komunikácie pre tunajších ľudí a podporacestovného ruchu, keďže sem v čoraz väčšom počte chodia Česi a Poliaci, práve to boli hlavné parametre, ktoré sa podpísali pod spustenie tejto významnej cestnej akcie,“ uviedol prešovský župan Milan Majerský. 

Ako ďalej dodal, na investíciu projektu chcú získať európske štrukturálne fondy. Zatiaľ je financovaný cez úver. Prešovský samosprávny kraj plánuje ukončiť časť stavebných prác ešte v tomto roku. Celý projekt chce mať hotový do konca októbra 2025.    

Zamerať sa chcú aj na ďalšie problémové časti 

„Komplexnou obnovou prejde presne 5,143 kilometra cesty tretej triedy č. 3491, postavenej ešte v roku 1960, na ktorej sa posledná výmena obrusnej vrstvy vykonala pred 25 rokmi. Aktuálne sa bude rekonštruovať až do podložia a zároveň sa o 1,5 metra rozšíri, takže po úprave šírkových parametrov bude mať celkovo sedem metrov,“ priblížila hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

Súčasťou prác bude výmena konštrukcie vozovky za novú a rekonštrukcia rigolov a priekop a tiež autobusových zastávok. „Budeme sa tu chcieť vysporiadať aj s vodnými parametrami, pretože odvodnenie cesty bolo nefunkčné a intenzita dopravy spôsobila, že je na mnohých miestach popretláčaná, preto tá celková rekonštrukcia až do podložia,“ doplnil riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth.


Zároveň uviedol, že oprava cesty prispeje k vyriešeniu ostatných problémov, ktoré sú na úseku do Bardejova. Ide o hlavnú križovatku v Kľušovskej Zábave a most pred Bardejovom. Zamerať sa na to chcú v najbližšom programovom období. V pláne je aj riešenie križovatky Šiba a prepojenia do obce.    

Zrekonštruujú aj tri mosty, ktoré predstavujú bezpečnostné riziká

V súvislosti so stavebnými činnosťami projektu zrekonštruujú tri mosty za obcou Hertník s cieľom eliminovať bezpečnostné riziká na ceste tretej triedy. Do opravy investujú jeden milión eur. Rekonštrukciu zrealizujú traja zhotovitelia, a to Dopravené staviteľstvo Bardejov, Doprastav a Lptex. 

Suma 270-tisíc eur pôjde na obnovu 11,5 metrov dlhého mostu, ktorý bol postavený v roku 1960 cez potok Sekčov. Za 416-tisíc eur opravia 14,6 metrov dlhý most cez Tichší potok. Modernizáciou prejde aj premostenie cez Šibskú vodu, pričom odhadovaná investícia predstavuje v tomto prípade 319-tisíc eur. 

Počas rekonštrukcie treba počítať s dopravnými obmedzeniami

„S naplánovanými prácami v predmetnom úseku a na mostoch súvisia výrazné dopravné obmedzenia. Od marca do konca októbra 2024 je cesta tretej triedy III/3491 v kilometri 9,950 až 13,100 v úseku od križovatky s miestnou cestou v obci Hertník po križovatku III/3491 – III/3494 do Šiby úplne uzavretá. Naplánované sú obchádzkové trasy,“ doplnila Daša Jeleňová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu