Obyvatelia prešovského sídliska sú na nože, cez internet si posielajú štipľavé odkazy. Na vine je neznesiteľný hluk


Foto: Obyvatelia prešovského sídliska sú na nože, cez internet si posielajú štipľavé odkazy. Na vine je neznesiteľný hluk Foto: PIS, iStock

Prešovské Sídlisko II sa zmenilo na arénu. Obyvatelia si cez internet posielajú štipľavé odkazy a jeden na druhom nenechajú suchú jedinú niť. Kameňom sváru sa v zvyčajne pokojnej štvrti stal neznesiteľný hluk. Mestský ruch nie je po chuti niektorým obyvateľom, ktorí sa proti „egoistickému správaniu“ začínajú stavať. 

„Zo Sídliska II, sa stal zverinec. Je nedeľa a neviem od koľkej hodiny fanúšikovia nejakého športového podujatia robia enormný hluk trieskaním, asi do bubnov. Pýtam sa, patrí toto do civilizovanej spoločnosti?“ píše na Facebooku nespokojná Prešovčanka. Za problém považuje aj egoizmus majiteľov domov. „Vpádom teplejších dní sa tu kosí o ktorejkoľvek hodine, v akýkoľvek deň. V zime pálenie dreva. V dnešnej dobe bezohľadnosť voči susedom,“ dodáva.

Pod príspevkom, v ktorom sa nespokojná občianka sťažuje na ruch sídliska s strhla poriadna mela. „Presťahujte sa mimo mesto a obec,“ odkázal jeden z komentujúcich. Väčšina z nich však v bežných prácach problém nevidí. „Chápem, že si potrebujete oddýchnuť, ale tá vaša reakcia na hluk zo športového podujatia či akejkoľvek aktivity je úplne mimo. To je krôčik k tomu ,že vám budú vadiť aj deti na ihrisku, to už nie je OK. V takom prípade ozaj treba zvážiť či bývanie v meste je pre vás to pravé orechové, pretože zvýšený hluk je istá ,,daň” za to ,že v meste bývate!” odpovedala ďalšia komentujúca.


Zákon hovorí jasne, hluk je povolený do istej miery

Ako pre Prešovak povedal jeden z úradníkov mestského úradu, práce okolo domu sú bežnou súčasťou života ako na dedine, tak aj v meste. „Ľudia musia kosiť a starať sa o svoje pozemky, v prípade, ak kúria drevom, musia si ho zaobstarať a spracovať. Ak majú niektorí občania pocit, že ich ich susedia vyrušujú nad prípustnú mieru, mali by sa obrátiť na príslušné orgány, ktoré toto správanie preveria,“ myslí si úradník, ktorý si želal chce ostať v anonymite. 

Slovenská zbierka zákonov myslí aj na takéto prípady. Úroveň hluku v obytnom území by cez deň nemala presahovať 50 decibelov a v noci hranicu 45 decibelov. „Merania sa spravidla robia na podnet občanov. Naďalej však pre samosprávy ostáva problém vo výrazných finančných výdavkoch na meranie hlukových limitov,” podotkol v minulosti hovorca Združenia miest a obcí Slovenska.

Zdroj: NRSR

V prípade, ak má akýkoľvek občan podozrenie, že jeho okolie tieto limity presahuje, môže sa obrátiť na príslušný orgán, v tomto prípade na samosprávu. „Samosprávy v takomto prípade musia zasiahnuť a preskúmať opodstatnenosť sťažností či podnetov,” dodal hovorca.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu