Začal sa 57. ročník festivalu Akademický Prešov. Návštevníkov čakajú divadelné súbory z viacerých krajín


Foto: Začal sa 57. ročník festivalu Akademický Prešov. Návštevníkov čakajú divadelné súbory z viacerých krajín
Galéria: 6 fotiek
Foto: Archívny záber Akademického Prešova - ap.unipa.sk

Z Prešova sa v týchto dňoch stalo centrum divadelného umenia. V meste sa koná od pondelka 24. apríla do štvrtku 27. apríla festival Akademický Prešov. Návštevníkov čakajú profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska. 

V 57. ročníku súťaže umeleckej tvorivosti vysokoškolákov sa predstaví osem študentských a osem profesionálnych súborov. Súťažiť budú v kategóriách študentské divadlo, vlastná literárna tvorba, umelecký preklad a mediálne filmové umenie. 

„Hoci súčasná kultúra je poznačená pretrvávajúcim vojnovým stavom na Ukrajine, divadelníci, ale aj literáti a prekladatelia, neprerušili kontinuitu svojej umeleckej tvorby, čo sa odrazilo aj v prekvapujúco bohatom počte 22 zúčastnených umeleckých produkcií, analytických odborných seminárov, literárnych besied a tvorivých divadelných workshopov,“ hovorí dramaturg festivalu Miron Pukan. 

Riaditeľ festivalu Karol Horák uvádza, že Akademický Prešov mal od nepamäti neopakovateľnú atmosféru. Festival má podľa neho takú silnú auru, že účastníci sa po rokoch, už ako tvorcovia, vracajú k spomienkam na autentické čaro a radosť z prvej tvorby adresovanej divákom.


Diváci sa môžu tešiť na inscenáciu lokasté, na ktorej sa podieľa Slovenské komorné divadlo a Městská divadla pražská, v hlavnej úlohe s Janou Oľhovou. K vrcholným inscenáciám môžeme zaradiť aj dve poľské plenérové predstavenia Echa a Arcadia krakovského divadla KTO odohrávajúce sa v dvoch prešovských lokalitách - pred Šarišskou galériou a na priestranstve pred DJZ a hotelom Dukla. 

„Z Maďarska sa s fyzicko-pohybo-nonverbálnym divadlom predstaví Milán Újvári. Z pražského prostredia to budú dve experimentálne divadlá – Kolektív TMEL (O jako Otesánek) a KALD DAMU &Tygr v tísni (Zlín) a zo Slovenska, okrem spomínaného martinského divadla, takisto tanečné divadlo Debris Company Bratislava, Gaffa/Innenhof Bratislava, DS Na skok Raslavice, DS dNo Námestovo, Divadlo Akadémie umení s La musicou či ODIVO a Ivan Martinka s pôsobivou činoherno-bábkovou inscenáciou Svetlonos (obe z Banskej Bystrice),“ dodáva dramaturg Miron Pukan. 

Divadelné súbory vystúpia vo viacerých lokalitách mesta vrátane Divadla Alexandra Duchnoviča, Divadla Jonáša Záborského, centre Wave, podniku Čukoláda, koncertnej sieni Stromoradie a taktiež v priestoroch vysokoškolského areálu Prešovskej univerzity. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: presov.sk