Projekt Svätomariánska púť čaká pokračovanie. Pripomienkami a odporúčaniami môže prispieť každý


Foto: Projekt Svätomariánska púť čaká pokračovanie. Pripomienkami a odporúčaniami môže prispieť každý
Galéria: 4 fotky
Foto: Prešovský samosprávny kraj - Pútnické miesto Litmanová

Projekt Svätomariánska púť - Svetlo z východu vstupuje do druhej fázy. Ako informuje Prešovský samosprávny kraj na oficiálnej stránke, na slovenskej strane má priniesť ďalšie atraktívne produkty pútnickeho turizmu, nové školiace vzdelávacie centrá a cezhraničné tematické chodníky. 

Spomínané nové produkty by mali pribudnúť na pútnických miestach v Gaboltove, Litmanovej, Ľutine a v Levoči na Mariánskej hore. Projekt by mal byť sputený v roku 2024, prešovská samospráva do neho má investovať približne štyri milióny eur. 

„V tejto fáze chceme s našimi partnermi pokračovať v mapovaní  pešej pútnickej trasy, ktorá spája významné slovenské pútnické miesta a je plynule prepojená na poľské mariánske lokality. Novou aktivitou bude eko-pútnictvo a zodpovedný prístup k životnému prostrediu v nadväznosti na Európsku zelenú dohodu,“ uviedol prešovský župan Milan Majerský. 

Druhá fáza projektu má podporiť modernizáciu a výstavbu turistickej infraštruktúry na pútnických miestach v podobe vytvorenia kreatívneho priestoru a školiacich vzdelávacích centier. Tie budú mať za úlohu uchovávať lokálne zvyky a tradičné remeslá. Taktiež sa zamerajú na rozvoj cezhraničných tematických chodníkov v teréne, ale aj v digitálnej podobe. Chodníky majú návštevníkov sprevádzať pamiatkami hmotnej a nehmotnej kultúry poľsko-slovenského pohraničia. 


Celý projekt sa má realizovať od januára 2024 do roku 2026. Prešovská župa momentálne spustila participatívne činnosti projektu, snahou je od širokej verejnosti získať podnety, ktoré prispejú k vypracovaniu jednotnej koncepcie pre Svätomaránsku púť II. a z ktorých sa bude čerpať pri realizácii jej aktivít.

Ako ďalej informuje samospráva, momentálne sa realizuje zber pripomienok, otázok a odporúčaní. Ten priebieha do 30. júna prostredníctvom tohto elektronického formulára. Osobne je možné príspevky predkladať na farských, mestských a obecných úradoch v Levoči, Ľutine, Gaboltove a v Litmanovej. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu