Tip na cyklovýlet: Z Lavičky lásky si užijete výhľady na Levočské vrchy, do prevádzky pribudne aj vyhliadková veža


Foto: Tip na cyklovýlet: Z Lavičky lásky si užijete výhľady na Levočské vrchy, do prevádzky pribudne aj vyhliadková veža
Galéria: 5 fotiek
Foto: Ernest Rusnák

Ak rozmýšľate nad zaujímavým cyklovýletom v okolí Levoče a Levočských vrchov, tento tip bude práve pre vás. Po strastiplnej, no nádhernej ceste si na vrchu Javorina - Marčulina môžete vychutnať z Lavičky lásky výhľady na Levočské vrchy a úžasnú okolitú prírodu.

V sobotu 17. júna bola dokonca osadená nová vyrezávaná Lavička lásky. Pôvodná bola preložená bližšie ku krížu, ktorý na vrchol Marčuliny pribudol v máji 2018. Okrem toho tam momentálne prebieha výstavba vyhliadkovej veže, ktorá bude mať po dokončení 35 metrov. 

Cyklistom je Marčulina prístupná z Levočskej doliny po červenej a žltej značke. Cyklotúra je pre skúsenejších cyklistov, keďže trasu tvoria kopce a počas cesty sa strieda asfalt, lesný povrch a štrk. Dĺžka trasy má vyše 12 kilometrov. Trasu cyklovýletu z Levočskej doliny si môžete pozrieť na tomto odkaze

Zaujímavá trasa vedie aj zo Zaľubice, ktorá je od obce Ľubica v okrese Kežmarok vzdialená približne dva kilometre. Náročnú cestu vám spríjemnia nádherné výhľady a okolitá príroda. Oproti trase z Levočskej doliny je dlhšia, má vyše 17 kilometrov, no taktiež sa striedajú rôzne povrchy. Aj pre množstvo kopcov je vhodná pre skúsenejších cyklistov. Trasu cyklovýletu zo Zaľubice si môžete pozrieť na tomto odkaze

Výstavba vyhliadkovej veže

Investorom projektu vyhliadkovej veže je Združenie turizmu Levoča. Vďaka tejto veži si budú môcť návštevníci vychutnávať výhľady nielen na Levočské vrchy, ale aj na pohorie Branisko, Vysoké a Nízke Tatry. Ako uviedol štatutár združenia Ernest Rusnák, práce na výstavbe poslednej, štvrtej etapy zatiaľ neprebiehajú. 


„Vo štvrtok 15. júna som podal žiadosť na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR na výstavbu šiesteho podlažia, strechy,  slnečného konektora na zabezpečenie bezpečnostného osvetlenia a tiahla. Ak by žiadosť bola kladne vybavená, predpokladám, že do konca roka by boli práce ukončené,“ dodáva Ernest Rusnák.

Na práce, ktoré v rámci vyhliadkovej veže prebehli, má združenie vydané kolaudačné rozhodnutie. Pripravuje sa prevádzkový poriadok a podľa slov štatutára združenia by chceli, aby sa veža mohla využívať už cez leto. Práce na vyhliadkovej veži začali už v novembri 2020 cez cezhraničný projekt Interreg. 

„Do konca decembra 2020 sme stihli urobiť železobetónový skelet, čo boli aj práce na prvej etape.  Za tým nasledovala ďalšia etapa a to druhé a tretie podlažie, ktoré boli taktiež robené cez projekt Interreg cez VÚC Prešov. Štvrté a piate podlažie bolo financované z prostriedkov Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.  Všetky práce troch etáp boli zrealizované v termíne a sú už aj po finančnej kontrole príslušných inštitúcií,“ dodáva Ernest Rusnák.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu