Riskovali zdravie aj životy: Dvojica z Česka liezla vo Vysokých Tatrách bez kompletného výstroja


Foto: Riskovali zdravie aj životy: Dvojica z Česka liezla vo Vysokých Tatrách bez kompletného výstroja Foto: Horská záchranná služba

V sobotu 28. októbra 2023 v neskorých popoludňajších hodinách boli horskí záchranári prostredníctvom tiesňovej linky 112 požiadaní o pomoc pre dvoch českých horolezcov vo veku 28 a 52 rokov. Muž z dvojice sa pošmykol počas prechodu medzi Pyšným štítom a Poslednou vežou. Následne spadol a spôsobil si poranenie kolena. Žena ho zaistila, no pri tejto akcii utrpela úraz prsta na ruke.

Dvojica horolezcov výrazne podcenila podmienky na horách, pretože obidvom chýbal kompletný výstroj. Rovnako im chýbali aj stúpacie železá, ktoré sú v tomto období veľmi potrebné, keďže vo vysokohorskej časti už zaznamenávame zimné podmienky. Práve z tohto dôvodu nedokázali bez pomoci dokončiť túru.

O súčinnosť bola požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu.  Po prílete vrtuľníka boli postupne s pomocou záchranárov Horskej záchrannej služby vytiahnutí zo steny v trojrohých šatkách a dopravení na heliport do Starého Smokovca, kde boli odovzdaní záchranárom posádky Rýchlej zdravotnej pomoci,“ informujú horskí záchranári na svojej webovej stránke.

Horskí záchranári upozorňujú na to, že vo vysokohorskom teréne už prevládajú zimné podmienky. Práve z toho dôvodu je potrebné, aby mal každý turista vhodný výstroj. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu