Cestu poškodenú zemetrasením opravia do konca roka. Financovaná bude z peňazí od zahraničného partnera


Foto: Cestu poškodenú zemetrasením opravia do konca roka. Financovaná bude z peňazí od zahraničného partnera Foto: pixabay.com

Finančnú pomoc z Malopoľského vojvodstva využije Prešovský samosprávny kraj na rekonštrukciu infraštruktúry poškodenej v dôsledku zemetrasenia. Rozhodnutie padlo po vzájomnej dohode s poľskou stranou. 

Ako informoval Prešovský samosprávny kraj na oficiálnej internetovej stránke, zahraničný partner vyčlenil zo svojho rozpočtu jeden milión zlotých, čo je v prepočte vyše 220-tisíc eur, na tento rok. To znamená, že prešovská župa musí peňažný dar zužitkovať do 31. decembra 2023. Župa sa k tomu zaviazala v Dohode o finančnej pomoci v súvislosti s prírodnou katastrofou, ktorú schválila Rada vojvodstva.

„Zvažovali sme viaceré alternatívy použitia týchto finančných prostriedkov. No keďže ich použitie je viazané do konca tohto roka, tak po preverení legislatívnych a administratívnych náležitostí sme sa po vzájomnej dohode s poľskou stranou rozhodli tieto financie použiť na rekonštrukciu poškodenej infraštruktúry,“ priblížil predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.


Župa investuje finančný dar do opravy cesty, ktorá sa nachádzala v ohnisku zemetrasenia 

Peniaze tak župa investuje do opravy úseku cesty tretej triedy III/3573 medzi obcami Tokajík a Ďapalovce. Úsek sa nachádzal priamo v ohnisku zemetrasenia a aktuálne je v havarijnom stave. Rekonštrukciu komunikácie zrealizuje Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja do konca roka 2023.

„Toto štedré gesto zo strany Malopoľského vojvodstva je len potvrdením známej frázy v núdzi poznáš priateľa. Poskytnuté finančné prostriedky budú vynaložené správnym smerom,“ uzavrel Milan Majerský s tým, že cesty sú maximálne dôležité a ľudia z dotknutého územia potrebujú bezpečné a dostupné  prepojenie. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu