Od spustenia trolejbusov na sídlisku Sekčov ubehlo už 31 rokov. Dátum prvej jazdy bol vybratý pre špeciálnu udalosť


Foto: Od spustenia trolejbusov na sídlisku Sekčov ubehlo už 31 rokov. Dátum prvej jazdy bol vybratý pre špeciálnu udalosť Foto: Facebook/DPMP, a.s. - Juraj Handzuš

V stredu 22. novembra si Dopravný podnik mesta Prešov pripomína 31. výročie od prvej premávky trolejbusov na sídlisko Sekčov. V tom čase zavítali medzi mladé paneláky trolejbusové linky 4, 8 a 38. Ako píše dopravný podnik na svojej webovej stránke, nahradili tak legendárnu 33, na ktorej premávali autobusy Ikarus 280. Zmenili sa aj spoje pod číslami 32 a 36.

Dátum zavedenia trolejbusovej dopravy na sídlisko, kde aktuálne žije takmer tretina Prešovčanov, vybralo vedenie mesta zámerne na 22. novembra, pretože v tom istom čase bol pred 14 rokmi položený základný kameň stavby prvého panelového domu na súčasnej ulici Pavla Horova. Premávku vtedy otvárali kĺbové trolejbusy Škoda Sanos S 200 Tr a Škoda 15 Tr.

Za posledných 30 rokov sa na linkách 4, 8 a 38 vystriedalo celkovo 65 kĺbových trolejbusov štyroch typov. Táto trať v úseku Solivarskej až po Ulicu Armádneho generála Svobodu v súčasnosti meria 1,4 kilometra. Vetva Pod Šalgovníkom má dĺžku 1,1 kilometra a vetva Po Sibírsku ulicu 1,2 kilometra. Od leta v roku 2019 sa môžu obyvatelia Sekčova presúvať už len v nových nízkopodlažných vozidlách. 

Špeciálny odvoz pri príležitosti 30. výročia

Dopravný podnik mesta Prešov sa minulý rok rozhodol pripomenúť okrúhle výročie tejto udalosti aj Prešovčanom, a preto v utorok 22. novembra 2022 a aj v sobotu 26. novembra 2022 trolejbus značky Škoda 25 Tr Irisbus premával na linkách 4 a 8. Fanúšikovia a nadšenci dopravy si tak mohli priamo vo vozidle pozrieť fotografie, ktoré zachytávali trolejbusovú dopravu na sídlisku Sekčov od jej spustenia až do súčasnosti. Našli tam aj v minulosti používané schémy alebo cestovné poriadky trolejbusových liniek z čias začiatku prevádzky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu