Prešov podporuje opatrovateľské služby v meste, pre projekt bolo vyčlenených 500-tisíc eur


Foto: Prešov podporuje opatrovateľské služby v meste, pre projekt bolo vyčlenených 500-tisíc eur Foto: Mesto Prešov

Mesto Prešov realizuje od decembra 2021 projekt pod názvom „Podpora opatrovateľskej služby v meste Prešov II“. Na jeho konanie sa vyhradilo takmer 500-tisíc eur v termíne od decembra 2021 do novembra tohto roku. Projekt je realizovaný za podpory Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Operačného programu Ľudské zdroje.

Mesto týmto spôsobom vytvára pracovné miesta pre ľudí bez ohľadu na ich pohlavie, rasu či vek. Zároveň však od nich žiada mať kvalifikačné predpoklady na miesto opatrovateľa. Do projektu je zapojených 50 opatrovateľov, ktorí poskytujú opatrovateľskú službu v prirodzenom domácom prostredí. Ich úlohou je pomáhať svojim pacientom so zachovaním, obnovou alebo rozvojom fyzických schopností.

Podľa samosprávy ide o terénnu službu pre ľudí, ktorí žijú aj v odľahlých častiach mesta. Vďaka projektu obyvatelia nie sú odkázaní na pobytové sociálne služby, môžu sa ľahšie začleniť do spoločnosti, zvýši sa im kvalita života, môžu ostať vo svojom domácom prostredí a udržuje to aj pracovné miesta v meste. „Mesto v súčasnosti zamestnáva 74 opatrovateľov a poskytlo službu pre 246 prijímateľov odkázaných na túto službu,“ napísalo Mesto Prešov na svojej internetovej stránke



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu