VIDEO: Seniori, deti a mládež jazdia v Prešove od októbra zadarmo. Mesto zisťovalo, ako sa to obyvateľom pozdáva


Foto: VIDEO: Seniori, deti a mládež jazdia v Prešove od októbra zadarmo. Mesto zisťovalo, ako sa to obyvateľom pozdáva Foto: imhd.sk

Mestská hromadná doprava v Prešove prišla 2. októbra 2023 s novinkou, ktoré odbremenila rozpočet podstatnej časti obyvateľov od cestovných nákladov. Seniori nad 62 rokov, deti a mládež do 18 rokov s trvalým pobytom v Prešove alebo Ľuboticiach totiž po novom stojí ročný lístok len jedno euro. Mesto v uliciach zisťovalo, ako sa Prešovčanom nový systém pozdáva, a či si myslia, že bezplatná MHD by mala byť pre všetkých bez rozdielu veku. 

Jedna obyvateľka, ktorá je podľa jej slov 6 rokov na dôchodku, cestovala pred zavedením zvýhodneného cestovného zásadne autom. To sa však zmenilo a presúvanie sa zdieľanými prostriedkami si nevie vynachváliť. Nemyslí si však, že by sa táto možnosť mala rozšíriť na všetkých Prešovčanov. Financie by podľa nej chýbali v mestskom rozpočte. 

Opatrenie si pochvaľuje aj mladá študentka oslovená v uliciach mesta. Cestovné náklady sú podľa nej často veľkou záťažou pre študentov, ako aj seniorov. Iný dôchodca poznamenal, že tí, ktorí pracovali 30 až 40 rokov, si takúto vymoženosť bezpochyby zaslúžia. 

Ako prízvukovala ďalšia mladá študentka, predchádzajúca cena 30 eur za 3 mesiace bola pre mnoho domácností vysoká, cestovanie za jedno euro si teda naozaj užíva. Nemyslí si však, že túto zľavu potrebujú aj ľudia, ktorí chodia do práce. 


S opatrením súhlasí aj oslovená Prešovčanka v produktívnom veku, i keď sa jej výhody netýkajú. Uvedomuje si totiž, že príjmy dôchodcov, ako aj študentov sú nižšie, respektíve žiadne. Zavedenie zvýhodneného cestovného pre všetkých obyvateľov by však v budúcnosti uvítala. Výrazne by to podľa nej odľahčilo dopravu. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu