Do podujatia Čisté hory sa zapojilo 912 účastníkov. V Tatrách vyzbierali 1 645 kíl odpadu


Foto: Do podujatia Čisté hory sa zapojilo 912 účastníkov. V Tatrách vyzbierali 1 645 kíl odpadu Foto: Facebook/Tatranský národný park

Do 45. ročníka tatranského podujatia Čisté hory sa počas septembra, októbra a novembra zapojilo až 912 účastníkov, ktorí vyzbierali 1 645 kíl odpadu. Ako upozorňuje Správa TANAP-u na webovej stránke, tento ročník sa od minuloročných o niečo líšil.

„V 45. ročníku Čistých hôr sa „tanapáci“ rozhodli hlavný deň vynechať a dobrovoľnícku snahu presmerovať do menších akcií primárne počas septembra i októbra s cieľom využiť ochotu účastníkov čo najadresnejšie. Ako sa ukázalo, išlo o dobrý ťah,“ uvádza TANAP.

Väčšinu účastníkov tohto ročníka tvorili školáci, v rámci dvadsiatich skupín zo základných škôl prišlo 648 žiakov a 25 učiteľov. Zo strednej školy sa zapojilo 17 študentov a dvaja pedagógovia. Nechýbali ani škôlkari v počte 92 s piatimi učiteľmi. 


„Pridali sa i štyria jednotlivci a veľký kus roboty odviedlo sedem kolektívov, medzi ktorými nechýbalo 23 členov turistického klubu Hikemates, 45 pracovníkov ČSOB, Slovenské elektrárne zastupovali dvadsiati zamestnanci, Oblastnú organizáciu cestovného ruchu Región Vysoké Tatry siedmi a spoločnosť Aplend desiati. Ruku k dielu priložili i šiesti horolezci a ôsmi dobrovoľníci zo súkromnej skupinky,“ dodáva Správa TANAP-u.

Najviac odpadu sa vyzbieralo v okolí Štrbského Plesa a Tatranskej Lomnice. Dobrovoľníci chodili po porastoch, v ktorých zbierali obaly od potravín, bežné smeti, vreckovky, ale i množstvá stavebného odpadu či pneumatiky. Nový koncept podujatia priniesol možnosti prilákať väčší počet skupín a adresnejšie ich v Tatranskom národnom parku prerozdeliť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu