V kaštieli vo Finticiach otvorili pekáreň z 18. storočia, záujemcovia si tam môžu aj upiecť chlieb


Foto: V kaštieli vo Finticiach otvorili pekáreň z 18. storočia, záujemcovia si tam môžu aj upiecť chlieb Foto: Prešovský samosprávny kraj

Prešovský samosprávny kraj prispel k vybudovaniu funkčnej pekárne v priestoroch Kaštieľa vo Finticiach, ktorá má autentickú podobu tej spred 300 rokov. Je vybudovaná zo slamy a hliny a v súčasnosti plne funguje. Na jej výstavbe sa podieľali miestna Galéria a múzeum ľudového umenia v spolupráci s Denným stacionárom. Finančne túto výstavbu podporil Prešovský samosprávny kraj vo výške takmer 3 650 eur.

Baroková dielňa s pekárňou má prispieť k záchrane remeselných tradícií a podporiť turizmus v kraji. Pekáreň sa bude využívať na workshopy zamerané na tradičné spôsoby výroby pečiva. Budú sa robiť najmä pre základné školy, firmy a turistov, ktorí do regiónu zavítajú. Predstavené by im mali byť tradičné spôsoby pečenia chleba, ako v 18. storočí.

Pre správne narábanie s historickými nástrojmi sa v priestoroch pekárne uskutočnilo dlhodobé školenie pod dohľadom profesionálnych pekárov, aby sa výsledok pečenia mohol reálne ochutnávať. Pečenie v pekárni by sa mala otvoriť verejnosti v závere tohto roka.

Okrem prešovskej župy k jej vybudovaniu finančne prispela aj samotná obec a miestna galéria, ako aj slovenská nadácia. Pri rekonštrukcii pomáhali desiatky dobrovoľníkov. Novozrekonštruovanú pekáreň otvorili 16. októbra pri príležitosti Svetového dňa chleba.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu