FOTO: Prímestskú autobusovú dopravu v prešovskom kraji bude riadiť centrálny dispečing, zlepšia sa tým prestupy


FOTO: Prímestskú autobusovú dopravu v prešovskom kraji bude riadiť centrálny dispečing, zlepšia sa tým prestupy
Galéria: 4 fotky

Prímestská autobusová doprava na východe Slovenska bude čoskoro prevádzkovaná centrálnym dispečingom a informačným systémom IDS Východ. Prvá etapa bude spustená už v januári a bude sa týkať zmluvných dopravcov Košického samosprávneho kraja, ktorými sú eurobus a ARRIVA Michalovce.

Počas druhej etapy prebiehajúcej v roku 2024 sa do systému zapoja ostatní autobusoví dopravcovia v rámci IDS Východ, čím sa postupne ukončí proces verejného obstarávania služieb prímestskej autobusovej dopravy v Prešovskom samosprávnom kraji. Centrálny dispečing umožní napríklad postupné zavádzanie garantovaných prestupov, ktoré zaistia, aby nadväzné spoje na seba v prípade meškaní čakali.

„V premávke autobusových spojov denne nastávajú rôzne mimoriadnosti, ktoré môžu spôsobiť meškania. Pre tieto prípady vznikol centrálny dispečing, ktorý monitoruje pohyb vozidiel v reálnom čase. Ak jeden spoj mešká, dispečer dá vodičovi nadväzného spoja pokyn, aby čakal. Zvýšime tak spoľahlivosť autobusovej dopravy, čo veríme, že cestujúci ocenia a dajú prednosť verejnej doprave,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

V septembri prebehlo testovanie a overovanie skúšobných dopravných údajoch s cieľom odstrániť vzniknuté chyby. Po úspešnom ukončení testovania začala pilotná prevádzka systému na reálnych údajoch dopravcov v košickom kraji, v rámci ktorej boli simulované riešenia pre zabezpečenie plynulého a bezproblémového fungovania.



Cestujúci môžu sledovať polohu svojich autobusov

Súčasťou projektu je aj Informačný systém IDS Východ, v rámci ktorého sa na elektronických informačných tabuliach zobrazia informácie o odchodoch autobusov v reálnom čase. Pilotné skúšobné tabule boli inštalované v obciach Ľubotín v prešovskom kraji a Slanec v košickom kraji.

„Neustále pracujeme na zlepšovaní komfortu cestovania v prímestskej autobusovej doprave. Vďaka informačnému systému IDS Východ sa k cestujúcim dostanú včas aktuálne informácie o polohách spojov či upozornenia na meškanie, a to prostredníctvom elektronických informačných tabúľ, hlásičov, vyhľadávačov spojení či mobilnej aplikácie, ktoré postupne zavedieme do praxe,“ doplnil predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Projekt bol financovaný z prostriedkov Európskej únie prostredníctvom štrukturálnych fondov a spolufinancovaný z rozpočtov Prešovského a Košického samosprávneho kraja. Celkové výdavky tohto projektu boli vyčíslené na sumu viac ako 169-tisíc eur, z čoho vyše 152-tisíc eur je z fondov Európskej únie. Samosprávy tak zaplatili zvyšných takmer 17-tisíc eur.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu